Архів
Вівторок,
10 серпня 2021 року

№ 59 (19907)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Сонячна ягода на півночі країни

НИНІ виноград вирощують на всій території країни. Неодмінною умовою для північних областей є вкривання лоз на зиму. Та кого це зупиняло? Клопоту чимало, зате справжньою винагородою будуть сонячні грона соковитого та солодкого винограду!

Нагадаємо, що в краях із довгими холодними зимами та затяжними веснами варто вирощувати сорти ранніх та середніх строків достигання. Тоді врожай повністю визріє — набереться цукрів і набуде характерного смаку.

У перший рік залишають лиш один потужний пагін (у крайньому разі два) — це майбутній плодоносний рукав. Решту пагонів видаляють, щоб молода рослина не виснажувалась.

Восени лозу знімають та забезпечують укриттям, аби захистити не тільки від холоду, а й од гризунів.

Наступної весни кущ підв’язують до шпалери. Розподіляють лози на шпалері так, щоб відстань між ними була від 10 см. Решту пагонів треба видалити. Оглядати насадження слід регулярно, видаляючи зайві пасинки.

У винограду є свої вусики, якими він чіпляється до дроту, але якщо процес не контролювати, то наслідком цього може стати нерівномірне розташування лоз на шпалері. Відтак відбудеться загущення кущів.

На лозі може розвиватися до трьох суцвіть, і якщо їх усі залишити, то кущ спрямує сили на грона, а розмір ягід буде невеликим (так зване горошіння). Важливо залишити лиш одне суцвіття, щоб скуштувати перший повноцінний урожай. При цьому зайві пагони видаляють до або після цвітіння (досвідчені садівники рекомендують другий варіант). Річ у тому, що тоді вже можна побачити, на якому суцвітті краща зав’язь.

Час прищіпки верхівок буде залежати від сорту. На ранніх формах це потрібно робити в перших числах серпня, на пізніх сортах — у вересні. В цей час відбувається достигання плодів, так що карбування просто прискорить цей природний процес.

Також у пору дозрівання винограду слід подбати про хороше освітлення рослини. Особливо це важливо зробити в період набуття ягодами характерного кольору. Щоб домогтися максимального потрапляння променів сонця на плоди, слід обривати листя навколо грон. Водночас важливо залишати над плодами пасинок з двома-трьома листками, аби вони захищали грона від опіків.

Головна проблема низького врожаю винограду — ущільнення ґрунту, що вельми дається взнаки на залужених виноградниках. Усім садівникам відомо — в перші роки на добре підготовленій ділянці достигає хороший виноград, грона повні, важкі, їх багато, а потім урожай сходить нанівець, а ягоди дрібнішають.

Завдання виноградаря — зберегти найплодоносніші вічка, які зазвичай утворюються в спекотні дні липня і серпня. Найперші чотири вічка будуть пустими, так що на верхньому пагоні потрібно залишати 10 вічок. Прибирати тільки перші чотири вічка можна у деяких сортів, які здатні формувати якісні вічка за будь-якої погоди, — Кеша, Восторг, Талісман.

Іноді кущ так швидко нарощує листя, що це шкодить урожаєві. Процес пов’язаний з тим, що деякі виноградарі дають багато коров’яку в ґрунт. Надлишок азоту призводить до активного росту вегетативної маси. Для збалансованого росту і розвитку винограду необхідно застосовувати комплексні хелатні добрива, які компенсують брак макро- і мікроелементів.

Якщо при цвітінні було багато грон, а ягід зав’язується мало, то проблема в неправильному запиленні. Поруч потрібно посадити кущ винограду іншого сорту (найкращий варіант — це кишмиш), який допоможе поліпшити запилення.

Насамкінець дамо пораду стосовно підвищення врожайності винограду. По змозі використовуйте для вирощування культури двоплощинну шпалеру. Зробити таку шпалеру не так і складно, просто потрібно внизу між стійками залишити відстань 0,6 м, а зверху — 1,2 м. Власне стійки ставте паралельно одну до одної, в цьому разі доведеться розводити рукави кущів на дві площини, де кожна даватиме багатий урожай. Усі маніпуляції із зеленими частинами рослини виконуються так само, як і на шпалері з однією площиною.

Версія для друку          До списку статтей

ГОСТЕМ нашого наступного куточка буде вже відомий читачам Анатолій Мондзолівський із Фастівського району Київщини, який розповість про свої здобутки і спостереження у справі вирощування суниці садової, або полуниці. Адже нині найкраща пора для осіннього пересаджування і садіння полуниці, яке має переваги перед весняним, бо ягоди одержите вже наступного сезону. Пан Анатолій роз’яснить агротехніку культури при органічному землеробстві, а також повідає, які улюблені сорти забезпечують його сім’ї від травня до самої осені безперервний конвеєр ягідної вітамінної продукції.

Крім того, звернемо погляд на будівельний матеріал саман. Древність, хтось скаже. Так, але поряд із цим використання його у будівництві дає самі плюси, а саме: дешевизна, незастосування «брудних» технологій при виготовленні, добре утримання ним тепла. Якщо виконати цю досить трудомістку роботу для себе, воно того варте.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове