Архів
П’ятниця,
6 серпня 2021 року

№ 58 (19906)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Мені 51. Заклад, в якому працювала медсестрою (Список №2), ліквідовано. На пенсію вийшла за стажем — 32,5 року. Чи маю я право перейти на пенсію за віком у 55 років?»

Світлана ШЕПТУХА.

м. Коростишів

Житомирської області.

 

ЯКЩО ви отримуєте пенсію за вислугу років, але під час трудової діяльності працювали в шкідливих умовах за професіями, передбаченими Списком №2, то, за умови дотримання вимог законодавства щодо досягнення певного віку та за наявності необхідного пільгового й страхового стажу, можете претендувати на переведення з пенсії за вислугу років на пенсію за віком на пільгових умовах.

Умови виходу на пенсію за віком на пільгових умовах визначено в статті 114-й Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Зокрема, передбачено, що працівникам, зайнятим повний робочий день на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за Списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць пенсія за віком на пільгових умовах призначається після досягнення 55 років і за наявності страхового стажу не менш як 30 років у чоловіків, із них не менш як 12 років 6 місяців на зазначених роботах, і не менш як 25 років у жінок, із них не менш як 10 років на зазначених роботах.

Працівникам, які не мають — чоловіки 12 років 6 місяців, жінки 10 років — стажу на зазначених роботах, але мають не менш як половину зазначеного стажу робіт (6 років 3 місяці та 5 років відповідно), за наявності відповідного страхового стажу пенсії на пільгових умовах призначаються зі зменшенням пенсійного віку, встановленого абзацом першим частини першої статті 26-ї страхового Закону (60 років):

• чоловікам — на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи;

• жінкам — на 1 рік за кожні 2 роки такої роботи.

Для підтвердження стажу роботи зі шкідливими і важкими умовами праці подається трудова книжка з оформленими належним чином записами про займану посаду і період виконуваної роботи, однак через те, що зазвичай у трудовій книжці немає відомостей про роботу протягом повного робочого дня, не зазначено характер виконуваної роботи, розділ, підрозділ, пункт, найменування Списків або їх номери, куди входить цей період роботи, додатково подається уточнювальна довідка. Це передбачено пунктом 20-м Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 р. №637.

Тобто період, який підлягає зарахуванню до пільгового стажу роботи, визначає підприємство через надання уточнювальної довідки.

Якщо підприємство ліквідоване і немає його правонаступника, то пільговий стаж підтверджують відповідні комісії, що діють у кожній області та м. Києві при головних управліннях Пенсійного фонду України.

Крім того, пільговий стаж після 21.08.1992 р. рахують за результатами атестації робочого місця.

Для підтвердження періодів роботи, що зараховуються до стажу роботи для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, можна звернутися до будь-якого територіального органу Пенсійного фонду України незалежно від місця проживання.

Необхідно подати заяву про підтвердження стажу такої роботи й необхідні документи, які підтверджують факт припинення підприємства, установи, організації внаслідок їх ліквідації (у тому числі архівні; трудову книжку; документи (за наявності), видані архівними установами, зокрема: довідку про заробітну плату; копії документів про проведення атестації робочих місць; копії документів про переведення на іншу роботу, на роботу з неповним робочим днем, надання відпусток без збереження заробітної плати тощо).

 

«Як обчислюється пільговий стаж, якщо підприємство, на якому я трудився в шкідливих умовах, працювало неритмічно (за скороченим робочим тижнем)?»

Віктор КЛЕПКА.

с. Клепачі

Славутського району

Хмельницької області.

 

ПОРЯДОК застосування Списків №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджено наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 р. №383 (далі — Порядок 383).

До пільгового стажу, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, зараховуються періоди роботи, коли особа була зайнята на роботах у шкідливих умовах протягом пов­ного робочого дня. Повним робочим днем вважається виконання робіт в умовах, передбачених Списками №1 і №2, не менш як 80 відсотків робочого часу, встановленого для працівників цього виробництва, професії чи посади, з урахуванням підготовчих, допоміжних, поточних ремонтних робіт, пов’язаних із виконанням трудових обов’язків.

Згідно з пунктом 7-м Порядку 383-го, у разі неритмічної роботи підприємства чи організації підрахунок пільгового стажу здійснюється таким чином: загальна кількість днів, протягом яких працівник повний робочий день був зайнятий на роботах зі шкідливими умовами праці, ділиться на 25,4 за шестиденного робочого тижня і на 21,2 — за п’ятиденного робочого тижня.

Так само обчислюється пільговий стаж працівників спеціалізованих підприємств та організацій (ремонтних, ремонтно-будівельних, монтажних тощо), зайнятих повний робочий день на роботах зі шкідливими умовами праці безпосередньо у виробничих структурних підрозділах інших підприємств та організацій за професіями і на посадах, передбачених Списками.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не витримало серце
Читати
«Привітання» до річниці
Читати
Знай наших
Читати
Скарбниця міліє
Читати
Книговидавництво в кризі
Читати
Аварія дається взнаки
Читати
Святкуймо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове