Архів
П’ятниця,
6 серпня 2021 року

№ 58 (19906)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Від Афін-1896 до Токіо-2021

Цікавинки та курйози

Микола МОТОРНИЙ.

Олімпійські ігри — це не лише спортивні перемоги, медалі, рекорди. А ще й смішні випадки, хитрощі «переможців», витівки вболівальників… Пропонуємо згадати деякі курйози, які відбувалися майже на всіх сучасних Іграх.

Афіни-1886. Грецький спортсмен, який посів третє місце у марафоні, був із ганьбою позбавлений нагороди: з’ясувалося, що частину дистанції він проїхав на возі..

Париж-1900. Перші три місця в марафонському забігу зайняли французи, хоча фаворитами вважалися американці. На фініші один із них помітив, що переможці на відміну від інших бігунів незабруднені, хоча на шляху спортсменів трапилась велика калюжа. Французів звинуватили в тому, що вони скористалися знанням паризьких вулиць і зрізали маршрут. Але це не змінило рішення суддів: золота, срібна і бронзова медалі дісталися господарям.

Лондон-1908. Маршрут марафону підібрали такий, щоб королівській родині було зручно спостерігати за бігунами з вікон палацу. Через це останні пробігли більше класичної марафонської дистанції. Курйоз у тому, що саме таку відстань — 42 км 195 м — 1921 року офіційно затвердили для марафонського забігу.

Стокгольм-1912. У самий розпал змагань зі стрільби пішов сильний дощ. Стрільби проходили просто неба, спортсменів заливали потоки води. Тільки для шведів швидко зробили спеціальний навіс, під який не пускали спортсменів з інших країн. У результаті з 18 видів стрілецьких змагань господарі завоювали сім золотих, шість срібних і чотири бронзові медалі.

Амстердам-1928. Веслувальник Генрі-Боббі Пірс був явним фаворитом на цих Олімпійських іграх. У середині гонки на шляху човна Пірса виявилась раптова перешкода — качка з каченятами. Спортсмен зупинився і пропустив родину качок, але це не завадило йому обігнати всіх конкурентів і стати чемпіоном.

Берлін-1936. У фіналі велоспринту німець Тоні Меркенс порушив правила, утримуючи голландця Ері Ван Влієта. Але його не дискваліфікували і оголосили переможцем після того, як він заплатив штраф 100 марок. А один зі спортсменів, серед тих, що виступали в кінному триборстві, три години ловив коня, який утік, і отримав за це 18 000 штрафних очок. Іще один світовий рекорд!

Гельсінкі-1952. Якщо прискіпливо дотримуватися всіх традицій і правил Олімпіади, то столиця Фінляндії Гельсінкі досі так і не попрощалася з Олімпіадою-1952. А вся справа в тому, що, настільки захопившись своєю довгою і хитромудрою прощальною промовою, президент МОК Зігфрід Едстрем зовсім забув вимовити, напевно, єдині слова, які від нього по-справжньому були потрібні: «Оголошую ігри XV Олімпіади закритими».

* * *

Із радянським списометальником Віктором Цибуленком сталася нештатна ситуація — під час розминки перед фіналом він зачепився шиповками за «сімейні» спортивні штани (частина форми легкоатлетів СРСР) і підвернув ногу, що позбавило його призового місця. Через чотири роки, змінивши «небезпечну» спортивну форму, він став призером Олімпіади в Мельбурні.

Мельбурн-1956. За рік до Олімпіади з’ясувалося, що Мельбурн не зможе провести змагання з кінного спорту, оскільки австралійці не побажали скасувати старого закону, що обмежує ввезення тварин у країну. Місто ризикувало втратити право на проведення Ігор, але МОК переніс кінні змагання до Швеції, і медалі були розіграні в Стокгольмі до відкриття Олімпіади в Мельбурні. Це єдиний випадок, коли Олімпійські ігри відбулись у двох різних країнах і навіть на різних континентах.

Мехіко-1968. Кенієць Кіпчоге Кейно під час виступу на цих Олімпійських іграх знепритомнів під час забігу на 10 тисяч метрів. Причиною був спазм жовчного міхура. Однак спортсмен прийшов до тями, піднявся і завершив гонку. Незважаючи на те що лікарі заборонили йому брати участь у подальших змаганнях, Кіп таємно вибрався з готелю і сів на автобус до стадіону на забіг на 1500 метрів. Після того як автобус застряг у заторі, він пробіг усю дорогу до стадіону, встигнувши якраз до старту. Кіп зумів не тільки перемогти в забігу, а й встановив олімпійський рекорд!

Афіни-2004. Під час змагань зі стрибків у воду канадський уболівальник неймовірним чином пробрався через охорону, заліз на триметровий трамплін і плюхнувся з нього в басейн. Порушник був виловлений і доправлений до поліції, але інцидент завадив кільком спортсменам нормально виступити.

Пекін-2008. На одній із найвдаліших за історію Олімпіад все також відбулось не настільки гладко, як хотілось організаторам. Звісно, можна сказати, що любителі скандалів чіпляються до дрібниць і шукають конфузи там, де їх немає. Однак під час церемонії відкриття перших Олімпійських ігор на території Піднебесної було викрито факт використання відомим китайським піаністом Лан Лана Муцзи фонограми, коли всім здавалося, що виконання йде «вживу». Секрет розкрився, коли допитливі глядачі звернули увагу на закриту кришку рояля, на якому «грав» музикант.

Лондон-2012. Під час церемонії урочистого відкриття Ігор один із журналістів запримітив невідому дівчину, котра йшла серед представників делегації збірної Індії, але чомусь була не в офіційній формі, а у повсякденному одязі. З’ясувалося, що незнайомка — це аспірантка з індійського міста Бангалор, яка кілька років живе в Лондоні. Яким чином вона опинилася серед індійської делегації, як пробралася на арену, ніхто не знає. Це поставило під питання всю систему забезпечення безпеки XXX Олімпійських ігор у Лондоні.

Токіо-2020. Британський стрибун у воду Том Дейлі, який виграв золоту медаль із синхронних стрибків із 10-метрової вишки, поза тренуваннями і змаганнями був помічений за плетінням. Спортсмен пояснив, що плести почав під час карантину і це його заспокоює.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не витримало серце
Читати
«Привітання» до річниці
Читати
Знай наших
Читати
Скарбниця міліє
Читати
Книговидавництво в кризі
Читати
Аварія дається взнаки
Читати
Святкуймо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове