Архів
П’ятниця,
6 серпня 2021 року

№ 58 (19906)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Херсонщина

Першими почали, першими й віджнивують

Григорій РУДЬ.

ОБЛАСТЬ — лідер серед регіонів України за темпами й обсягами збирання ранніх зернових і зернобобових культур. Про це повідомляє Depo.Херсон із посиланням на Міністерство аграрної політики і продовольства.

Аграрії краю зібрали врожай зернових та зернобобових культур на 90% площ (704 тис. га) за врожайності 42,3 ц/га, намолотивши майже три мільйони тонн зерна.

Червонокнижні пірнули у велику воду

НИНІШНЬОГО року із басейнів Дніпровського осетрового рибовідтворювального заводу ім. академіка С. Т. Артющика у води річки випущено більш як 1,5 мільйона екземплярів червонокнижних риб — стерляді, російського осетра і севрюги. Про це повідомляє Держрибагентство України.

«Нинішня кампанія незвичайна складними погодними аномаліями. Для створення сприятливих умов адаптації зарибку у водах Дніпра колективу заводу доводилося працювати переважно вночі, що дало малькам хороші шанси на виживання», — зауважив директор осетрового заводу Віталій Плугатарьов.

Соляний завод попрощається із державою

НА ЗАВЕРШАЛЬНОМУ етапі підготовка до приватизації єдиного майнового комплексу ДП «Геройське дослідно-промислове підприємство». Як повідомив в.о. директора підприємства Дмитро Бухтіяров, уже проведено інвентаризацію майна, визначено стартову вартість і восени очікується аукціон.

Нема сумнівів у тому, що це унікальне, важливе для національної безпеки країни підприємство буде втрачене для держави безповоротно. Недарма голова Фонду держмайна України Костянтин Кошеленко відзначив Херсонщину як передову область в ефективному управлінні державним майном.

Конопляний бізнес вигідний усім

У СТЕПОВІЙ області обговорюється новий інвестиційний проєкт. Ідеться про промислове вирощування коноплі. Звичайно, не наркотичної, а технічної, повідомляє «Український південь».

Експерти називають вирощування та перероблення технічної коноплі одним із перспективних напрямів агробізнесу в майбутньому. Стебла рослин у світі використовують замість скловолокна у композитних матеріалах, із них виготовляють папір і паперовий посуд, набивають сидіння авто тощо. А тим часом на території Чаплинської територіальної громади поліція виявила посів конопель площею один гектар. Вартість «урожаю» — понад 300 мільйонів гривень. «Аграрії» заскочені на гарячому.

Щоб не вигоряли ліси

У ЛІСАХ степового краю з’явиться єдиний центр спостережень. Перший етап цього проєкту фахівці мають реалізувати вже до кінця року, розповів заступник голови облдержадміністрації Микола Якименко у програмі «Сьогодні. Головне».

«На першому етапі, — повідомив чиновник, — буде споруджено чотири вежі, які обладнають технічними засобами для спостереження. Також на тих ділянках, де лісівникам складно постійно патрулювати, використовуватимуть квадрокоптери. Вся інформація зводитиметься в єдиному центрі. Пожежі автоматично виявлятимуть засобами тепловізійних камер навіть на відстані 5-7 км за лічені хвилини».

Голос херсонця вразив Iталію

У МІСТІ Портофіно відбувся конкурс оперного співу. У змаганні взяли участь 238 молодих талантів із 52 країн світу, і лише десятеро із них дісталися фіналу.

Перше місце виборов херсонець, вихованець народної артистки України Наталії Лелеко баритон Микита Івасечко. Арія «Ви вже виграли справу!» із «Одруження Фігаро» Моцарта у виконанні українця вразила вибагливих італійців. Переможці конкурсу отримають не тільки грошовий приз, а й доступ до контрактів із найбільшими оперними театрами світу.

Музей прийняв солідне поповнення

МОНЕТИ, фрагменти посуду, пряжки, кулі мушкетні, цвяхи 14-15 ст.ст. розвідники історичних надр передали до обласного краєзнавчого музею. Ці артефакти були знайдені минулого літа під час розкопок у селі Тягинка на Херсонщині, розповіла начальниця Південної середньовічної експедиції Світлана Біляєва.

Всього до музею передано 60 знахідок. Найцінніша — срібна польська монета Владислава Варненчика із Кракова 1434-1444 рр., яка добре збереглася і свідчить про європейські торговельні зв’язки Великого князівства Литовського і Руського королівства.

Розмінування есмінця відкладене

ВІДСУТНІСТЬ можливості виділити потрібну кількість пального стала причиною відкладення розмінування есмінця «Фрунзе». Корабель ще у Другу світову війну затонув із вантажем боєприпасів біля Тендрівської коси, пише тижневик «Новий день».

Зі слів заступника начальника Головного управління ДСНС у Херсонській області Юрія Гатілова видання повідомляє, що для проведення підводних робіт із розмінування небезпечного есмінця потрібно близько двох тонн пального. Зараз такого резерву у розпорядженні управління немає — воно потрібніше для виїздів на виклики, яких чимало через високий рівень пожежної небезпеки в області.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не витримало серце
Читати
«Привітання» до річниці
Читати
Знай наших
Читати
Скарбниця міліє
Читати
Книговидавництво в кризі
Читати
Аварія дається взнаки
Читати
Святкуймо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове