Архів
П’ятниця,
6 серпня 2021 року

№ 58 (19906)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Забуттю не підлягає

Уроки пам’яті

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Фото автора.

На Слобожанщині, в місті Лозова, до 30-річчя Незалежності України відбулась акція «Уроки пам’яті». Організатором заходу стала громадська організація «Всеукраїнське об’єднання рідних зниклих безвісти та загиблих захисників України».

У ЗАЛІ Палацу культури — ветерани АТО і ООС, молодь, містяни більш поважного віку слухали розповіді про історію боротьби за Україну від козацьких часів до нинішньої російсько-української війни. За словами отця В’ячеслава Труша, вперше у Палаці культури Лозової війну названо російсько-українською, а окупантів окупантами. Документальні кадри, виступи матерів, які втратили синів, світлини, пісні, громадянська лірика поетів... Дві години минули на одному диханні.

У контексті боротьби за незалежну Україну лозівчанам є що сказати. Частина земель теперішнього району перебувала у складі Собожанщини, частина — в Гетьманській Україні, а великий шмат, біля Дніпра, був паланкою Війська Низового Запорозького. У часи УНР Лозова та землі довкола неї стали епіцентром подій, котрі закарбовані на історичних скрижалях: бої проти московських більшовиків під орудою полковника Петра Болбочана, ім’я якого зараз носить харківська бригада Національної гвардії України. Тут «чорні запорожці», на честь яких названо 72-гу ОМБр, дістали бойове хрещення в боях. А «чорними» вони стали тому, що саме в Лозовій місцеві кравці нашили хлопцям жупанів із чорного сукна.

У роки Другої світової війни тисячі лозівчан пішли на фронт, більшість із них не повернулась. У місті після війни проживало близько 30 родин бійців Української повстанської армії — місцевих і тих, кому після таборів було заборонено повертатись у рідні місця.

В нинішній російсько-українській війні брало участь майже 800 жителів району. Серед відомих — ім’я Героя України капітана Олександра Лавренка, який зі своїм екіпажем у складі танкової роти за підтримки механізованого взводу дістав бойовий наказ: захопити і знищити блокпост терористів. Танкісти потрапили у засідку, зав’язався бій. Прямим пострілом екіпаж Лавренка уразив ворожий танк, наступними пострілами були знищені кулеметні розрахунки та два автобуси із проросійськими бойовиками. Наші танкісти захопили блокпост і прикривали дії механізованого підрозділу й евакуаційної групи вогнем гармати і кулемета. Під час маневрування бойова машина потрапила на фугас, члени екіпажу Вохромєєв та Кулягін загинули. Капітан Лавренко, важкопоранений, не здався ворогу і не допустив захоплення танка, підірвавши себе разом із броньованою машиною. Похований герой у рідному місті.

Героїчно загинув учитель Лукашівської школи, що біля Близнюків, Олег Чепеленко, який із перших днів війни став на захист країни. 7 серпня 2015-го під час виконання бойового завдання поблизу Трьохізбенки група військових, серед яких був і Олег, унаслідок бойового зіткнення потрапила в полон. Зі зв’язаними руками їх повели повз мінне поле. Олег Чепеленко напав на одного з конвоїрів, своїм тілом повалив його на «розтяжку». Разом із собою він підірвав і кількох бойовиків.

— Випало і нашому поколінню воювати, — каже близнюківський селищний голова Геннадій Король, котрий разом з односельцями приїхав на акцію. — Так, ми різні. По-різному бачимо шляхи розвитку країни, ставимося до питань мови, релігії. Але ми самі маємо і можемо розібратись, як нам жити. І війни на Донбасі не було б, якби не втрутилася Росія. Будемо, зціпивши зуби, триматись, іншого вибору в нас нема…

Утім, «Уроки пам’яті» — це не тільки розмова на історичні, патріотичні теми, а й допомога у розв’язанні сьогоднішніх проблем. За словами голови «Всеукраїнського об’єднання рідних зниклих безвісти та загиблих захисників України» Марини Полякової, чи не найголовніша — це реабілітаця тих, хто пройшов жахіття російсько-української війни. Психологічної підтримки держава не надає, а волонтерські центри нинішня влада закрила. Тоді як негаразди мають місце і ставатимуть ще гострішими…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не витримало серце
Читати
«Привітання» до річниці
Читати
Знай наших
Читати
Скарбниця міліє
Читати
Книговидавництво в кризі
Читати
Аварія дається взнаки
Читати
Святкуймо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове