Архів
П’ятниця,
6 серпня 2021 року

№ 58 (19906)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Зелена аптека «Сільських вістей»

Алича

 

ЦЕ різновид звичайної плодової сливи, окультуреної людством багато століть тому. Крона у цієї рослини розлога, може сягати 20 метрів заввишки. Плоди округлі, м’якоть ніжна, ароматна, з характерним кисло-солодким смаком.

Уперше аличу виявили на територіях Центральної Азії та Закавказзя, нині її вирощують у садах багатьох країн світу, зокрема й в Україні. Це надзвичайно популярний плід, із м’якоті якого роблять соус ткемалі.

Алича має не тільки приємний смак, а й безліч лікувальних якостей. Якщо про користь слив відомо багато, то необхідно знати і про корисні властивості аличі.

На відміну від інших плодів вона містить мало цукрів, але разом із тим у цій рослині присутні органічні кислоти (лимонна і яблучна), провітамін А, вітаміни РР, Е, групи В, велика кількість аскорбінової кислоти, пектин, мінерали: кальцій, калій, магній, фосфор, натрій і залізо.

Плоди аличі в свіжому вигляді використовують для лікування і профілактики авітамінозів (курячої сліпоти, цинги тощо), закрепів, оскільки вони стимулюють діяльність кишківника. У медицині застосовуються не тільки плоди, а й квіти дерева. Водний настій із квіток корисний при хворобах печінки, нирок, розладах статевої системи у чоловіків.

Сік аличі чудово допомагає при застудах як потогінний і протикашльовий засоби. Завдяки високому вмісту клітковини і пектинів сприяє виведенню радіонуклідів з організму. Сік добре освіжає і тонізує, втамовує спрагу, лікує гіповітаміноз і хвороби шлунка.

Високий уміст калію робить аличу корисною при проблемах із серцем — цей мінерал попереджає аритмію, зміцнює серцевий м’яз. Алича справляє благотворний вплив на стан нервової системи, має заспокійливу та розслаблюючу дії. Цікаве спостереження: якщо у людини розболілася голова через високий тиск, досить з’їсти приблизно 200 грамів плодів і вже через 40-50 хвилин стан стабілізується.

Вітаміни А і С вважаються найсильнішими антиоксидантами, вони сповільнюють процеси старіння, захищають організм від впливу зовнішніх негативних чинників, покращують стан шкіри.

З кісточок аличі отримують жирну олію, близьку за своїми якостями і складом до мигдальної. Вона широко застосовується в косметології та парфумерії, її використовують при виготовленні медичного мила, а шкаралупу кісточок — при виробництві активованого вугілля.

Відвари і компоти з цього плоду також дуже корисні — вони підвищують апетит, покращують травлення, особливо при гастритах зі зниженою кислотністю. З аличі готують смачне варення, соуси, джеми.

Офіційна медицина рекомендує вводити її до раціону вагітних жінок і молодих матерів, а також дітей та людей літнього віку. Це чудовий засіб для постачання організму вітамінами, мінералами та іншими корисними речовинами.

Помічна алича при хронічних захворюваннях печінки і жовчовивідних шляхів. Завдяки низькому вмісту цукрів її застосовують при порушеннях обміну речовин: ожирінні, а також у харчуванні хворих на цукровий діабет.

При вживанні аличі є певні застереження. У свіжому вигляді вона протипоказана при індивідуальній непереносимості, а також при хворобах шлунка, пов’язаних із підвищеною секрецією шлункового соку. Також не рекомендується вживати ці плоди тим, хто страждає на виразкові ураження гастродуоденальної ділянки.

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,
дієтолог.

 

Кизил зміцнює організм

 

НЕЗАБАРОМ поспіє кизил, тому багато наших читачів хотіли б дізнатися про користь цього фрукта — свіжого, сухого й у варенні. Про це кореспонденту «СВ» охоче погодився розповісти фітотерапевт, лікар нетрадиційної медицини В. І. Гуртовий.

— Це справді дуже корисна ягода, — сказав Володимир Іванович. — Наша сім’я завжди готує з кизилу варення і компоти. У ньому містяться вітаміни С, Р, А, ефірні олії, калій, кальцій, магній, сірка. Причому вітаміну С більше, ніж навіть у чорній смородині.

Кизил очищує травний тракт, заспокоює слизову оболонку шлунка й зміцнює її, тому його добре вживати для профілактики гастриту. Кизилове варення очищує організм від токсинів. Крім того, ця ягода зміцнює серцевий м’яз і судинну стінку, за гіпотонії підвищує тиск, знижує рівень глюкози й холестерину, нормалізує метаболічні процеси, справляє антибактеріальну, тонізуючу, сечогінну, жовчогінну дії, усуває запальні процеси. Помічна вона і за авітамінозу та анемії, підвищує імунний захист організму, полегшує стан при геморої, подагрі й артриті. Свіжі плоди знижують рівень цукру за діабету та посилюють ферментативну секрецію підшлункової залози.

Щоб усунути геморой, лікар радить уживати саме варення. Якщо його правильно приготувати, з мінімальною термообробкою та невеликим додаванням цукру, в ньому збережуться всі корисні властивості свіжої ягоди. Це стосується й компоту, який зміцнить імунну систему вітамінами, а в спеку ще й втамує спрагу.

У будь-якому вигляді ягоди можна використовувати у разі застуди та порушень у роботі травного тракту. Настій плодів кизилу (5-10 г сухих плодів на склянку окропу) пити як чай при проносах та шлункових кровотечах.

Фітотерапевт звернув увагу: для чоловіків це хороший засіб, що підвищує потенцію та нормалізує роботу сечостатевих органів, благотворно впливає на кровотворення й систему кровообігу.

До того ж кизил стимулює і тонізує нервову систему за депресивних станів. Тому варто зважати на таку особливість і не їсти ягоди перед сном.

Також у разі закрепів його не потрібно споживати у великих кількостях через підвищений уміст танінів.

Нагадав В. Гуртовий і про деякі протипоказання. З обережністю кизил потрібно вживати за високого тиску, підвищеної шлункової секреції, індивідуальної непереносимості чи схильності до алергії. Він протипоказаний у разі нервового перезбудження й розладів психіки.

І ще одне: у перестиглих ягодах концентрація цукру значно підвищена, тому за схильності до кишкових розладів їх споживати небажано (через активне бродіння).

Микола ЮРЧИШИН.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не витримало серце
Читати
«Привітання» до річниці
Читати
Знай наших
Читати
Скарбниця міліє
Читати
Книговидавництво в кризі
Читати
Аварія дається взнаки
Читати
Святкуймо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове