Архів
П’ятниця,
6 серпня 2021 року

№ 58 (19906)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Час оформити землю

Підготувала Тетяна МАРИНКО.

МІН’ЮСТ попереджає українців: якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваного паю чи його спадкоємець не оформить права власності на ділянку, його вважатимуть таким, що відмовився від її одержання. Тобто ті люди, які досі не завершили необхідної бюрократії, можуть втратити землю. Неодмінна умова для реєстрації права власності — отримання кадастрового номера ділянки. Для цього необхідно подати до Держгеокадастру заяву (в паперовій або електронній формі) про державну реєстрацію землі, оригінал документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки, та її електронний варіант. Протягом 14 днів із дня реєстрації заяви мають або зареєструвати ділянку і безкоштовно надати заявникові витяг із Державного земельного кадастру, або умотивувати відмову.

Скоро й сало пережене

ДОНЕДАВНА дешева, а отже, доступна кожному соняшникова олія нині стала ледь не предметом розкоші: вартість літра коливається від 66 гривень за 850 грамів до 72 гривень за 900 грамів, півлітра коштує 40 гривень. Навіть Європу перегнали: 1 л у магазинах Бельгії обійдеться в 1 євро 29 центів, Німеччини — на 10 центів дорожче, це сорок із гаком гривень, а в Польщі у перерахунку на наші гроші — у 35 грн. Іронія долі: Україна у світових лідерах із виробництва олії — 5,5 мільйона тонн на рік (хоча населення споживає всього 6%, решта йде на експорт).

Та межі зростанню цін, вочевидь, нема: за прогнозами експертів, восени літр може коштувати близько 100 гривень! Дехто з економістів підозрює, що на нашому ринку має місце картельна змова. Адже сьогодні ціна олії у світі впала на 10%, а у нас за місяць зросла на 30,5%. Відповідно в Україні не дуже сильна конкуренція, а значить, із цим має розібратись Антимонопольний комітет. З експертами згодні й аграрії. Зокрема, керівник одного з фермерських господарств Леонід Кірута пояснює: «Якщо це хороше, потужне переробне підприємство, з однієї тонни соняшнику воно має близько 400 літрів олії на виході. Я не можу сказати, що вона має коштувати 40 гривень за літр. Моє бачення — 25-30 гривень, не більше».

Буде риба у Дніпрі

ДЕРЖРИБАГЕНТСТВО повідомило про успішне завершення унікальної кампанії зарибнення. Її особливість полягає в тому, що одночасно у пониззя Дніпра в межах Херсона вселено три види червонокнижних осетрових: 1,3 млн екземплярів (5221 кг) стерляді, понад 100 тис. екз. (557 кг) російського осетра та 52 тис. екз. (94 кг) севрюги. Зарибок виростив Дніпровський осетровий рибовідтворювальний завод ім. академіка С. Т. Артющика. Загалом упродовж останніх 10 років ним у водойми випущено понад 15 млн екз. осетрових (більш як 13 млн екз. стерляді, 1,6 млн екз. російського осетра та 52 тис. екз. севрюги). Директор заводу Віталій Плугатарьов вважає, що мальки мають гарні шанси на виживання.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не витримало серце
Читати
«Привітання» до річниці
Читати
Знай наших
Читати
Скарбниця міліє
Читати
Книговидавництво в кризі
Читати
Аварія дається взнаки
Читати
Святкуймо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове