Архів
П’ятниця,
6 серпня 2021 року

№ 58 (19906)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Заробітчани рятують гривню

Олена КОЩЕНКО.

Нині ми спостерігаємо нехай і незначну, а все ж позитивну тенденцію на вітчизняному фінансовому ринку: зміцнення курсу гривні до долара. Однією з причин Нацбанк України називає зростання приватних переказів із-за кордону.

ЗОКРЕМА, в опублікованому ним днями черговому звіті вказано, що за перше півріччя нинішнього року грошові перекази від співвітчизників із-за кордону додому, в Україну, зросли на понад 11%. Так, із січня по червень 2021-го надійшло 6,205 млрд доларів (за минулорічний аналогічний період було 5,559 млрд доларів). При цьому НБУ зауважив, що у своїй статистиці врахував як офіційні перекази через різні платіжні системи, так і потенційні неофіційні канали.

«За нашим прогнозом, загалом цього року перекази трудових мігрантів збільшаться на 11% — до майже 13,3 млрд доларів за рахунок відновлення економік країн призначення трудових мігрантів і спрощення умов перетину кордону завдяки прискоренню темпів вакцинації», — заявив в інтерв’ю ЗМІ заступник голови НБУ Юрій Гелетій. Тобто НБУ передбачає, що надходження від українських мігрантів цього року можуть навіть перевищити 10% номінального ВВП країни, заявленого у Держбюджеті-2021, який становить 4 505,9 млрд гривень.

Поза сумнівом, заробітчани сьогодні є найбільшими донорами вітчизняної економіки на тлі того, що більшість іноземних інвесторів зареклися мати справу з Україною через корупційні ризики та недоброчесність судової системи.

Нагадаємо, що, за даними Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи НАНУ, за кордоном працюють від 3 до 5 мільйонів українців. Як відомо, ми є найбільшим постачальником польського ринку праці, що, наче чорна діра, «поглинає» працездатне населення України. Лише торік ця сусідня країна видала нашим громадянам 1 мільйон 800 тисяч запрошень на роботу. Порівняно з 2014-м українських трудових мігрантів там побільшало в 2,5 разу. І ці люди, між іншим, реально розвивають польську економіку. Тоді як вітчизняна, позбавлена робочих рук і кваліфікованих кадрів, тримається на плаву хіба що за рахунок «доларових ін’єкцій» із-за кордону.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не витримало серце
Читати
«Привітання» до річниці
Читати
Знай наших
Читати
Скарбниця міліє
Читати
Книговидавництво в кризі
Читати
Аварія дається взнаки
Читати
Святкуймо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове