Архів
П’ятниця,
6 серпня 2021 року

№ 58 (19906)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Що не так із середньою зарплатою

Олексій КУЩ,

економіст.

Ринок праці нагадує таку собі «матрьошку». Найбільша — працездатне населення, або 21 млн чоловік. У ній «матрьошка» менша: економічно активне населення, або 17 млн. Усередині ще одна: населення, яке платить податки і Єдиний соціальний внесок, або близько 11 млн чоловік. І, зрештою, остання «матрьошка», що вже не розкладається: штатні працівники, або менш ніж 7 млн ​​осіб.

ДЕРЖСТАТ вираховує середню зарплату саме за цими сімома мільйонами ​​штатників. Тобто еквівалент 500 доларів США — середня зарплата 30% працездатного населення, і показник не охоплює решту близько 70%. Серед останніх є люди, які заробляють більше, наприклад трудові мігранти, а є самозайняті, є ті, що працюють у тіньовій економіці та в секторі послуг, де непрозорий ринок. Їх більше, ніж тих, хто багато заробляє.

Державна статистична служба враховує штатників у компаніях, де кількість працівників становить понад десять. Тобто малий бізнес, зокрема у секторі послуг, здебільшого у статистику не потрапляє. Там «великі». Чому в них висока зарплата? У процесі деіндустріалізації зі штатників випала значна кількість великих підприємств і зросла питома вага високооплачуваних галузей: фінансового, бюджетного секторів, сектору інформації і телекомунікації, енергетики. Рівень зарплат там в 1,3-1,5 разу вище, ніж середній по країні. У будівництві, легпромі, галузі послуг платять від 0,4 до 0,8 від середньої заробітної платні.

Чим менше в нас промисловості, тим більшою в сегменті штатників буде питома вага високооплачуваних галузей. Якщо тенденція поглиблюватиметься, то через десять років в економіці залишаться тільки «Наф-тогаз» і Кабмін, середня зарплата становитиме 30-40 тис. дол. І це буде реальний статистичний показник. Цифри неадекватні, й ситуацію могла б змінити інша формула розрахунку (в статистиці вона називається медіанна), яку в нас не застосовують, бо вона показала б реальний рівень. За моїми оцінками, сьогодні це максимум 9 тис. грн.

У формулу розрахунку середньої зарплати беруть всіх включно зі штатниками і сумісниками. А ділять тільки на перших. Лиш за рахунок цього статистичного «фінту вухами» показник завищений на 20%. Та й показник середньої зарплати у нас брутто, тобто до вирахування податків, а дивитися потрібно нетто, після вирахування.

Порівнювати потрібно доходи і витрати. Якщо перші такі феноменальні, де наші заощадження? Прибуток проявляється в накопиченні. Якщо депозити поділити на ВВП, то вийде 13-14%, а в тій же Росії у два рази більше, в інших країнах — 40% і вище. Показник реального наявного доходу, який теж вираховує Держстат, після зростання у 2016-2019 роках у 2020-2021-х практично не збільшується. Якщо подивитися на чистий наявний дохід, то взагалі скорочення на 0,5% за минулий рік. Тобто люди проїдають свої заощадження.

Ну, і щоб зрозуміти реальний стан країни, дивіться на коефіцієнт заміщення, тобто співвідношення середньої пенсії до середньої зарплати. Раніше, коли середня зарплата ще більш-менш відображала дійсність, співвідношення було близько 40%. Нині, якщо поділити 14 313 грн на середню пенсію 3778 грн, отримаємо 26%.

Мізерний показник — пенсіонери за межею виживання. Вони не можуть конкурувати з тими, хто отримує великі зарплати і може оплачувати високі монопольні ціни. Виходить, що є два світи і два полюси. Якщо так піднімається середня зарплата, то чому не зростають відрахування в Пенсійний фонд і середня пенсія? Значить, механізм не працює і щось йому заважає.

Це і є сегментація нашого суспільства, соціальна сегрегація. Частина населення — у своєму секторі й не бачить інших. Може, 30% тієї України, яка одержує відносно високі зарплати, — це і є електоральна база для ініціаторів токсичних реформ. А є 70%, котрі отримують жебрацькі зарплати і пенсії, перебувають у соціальній дискримінації і яких уже ніхто не чує.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не витримало серце
Читати
«Привітання» до річниці
Читати
Знай наших
Читати
Скарбниця міліє
Читати
Книговидавництво в кризі
Читати
Аварія дається взнаки
Читати
Святкуймо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове