Архів
П’ятниця,
6 серпня 2021 року

№ 58 (19906)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Звідки взялася Книга рекордів Гіннесса?

Хоча перші кілька тисяч примірників найвідомішої у світі книги рекордів і було віддруковано в Лондоні 1955 року, а все ж відлік її історії справедливіше було б почати з 1759-го. Бо саме тоді у Дубліні, столиці Ірландії, такий собі підприємливий чоловік на ім’я Артур Гіннесс відкрив свою першу пивоварню. До 1930 року компанія «Гіннесс» володіла двома заводами у Великій Британії, а реклама «Гіннесс — це сила» заманювала любителів пива у місцеві бари. За кухлем напою чоловіки нерідко затівали між собою суперечки на різні пізнавальні теми. Наприклад, одні мисливці стверджували, що золотиста сивка — найшвидший птах у Європі, а інші запевняли, що це шотландська куріпка. Ще хтось був певен, що хутро білого ведмедя найтепліше у світі, тоді як інші з цим не погоджувалися…

Свідком таких дискусій у барах часто доводилося бути і тодішньому директору-розпоряднику пивоварної компанії Х’ю Біверу. Якось у колі колег він розповів про це, і комусь із присутніх спало на думку запропонувати завсідникам пабів (звісно ж, за гроші, бо всі хотіли заробити) такий собі довідник — достовірне джерело різної пізнавальної інформації.

Молодший пивовар компанії «Гіннесс Парк Ройал» Кріс Четуей тут же порекомендував людей, які цілком підходили на роль авторів і видавців такого «першоджерела інформації» — братів-близнюків Норріса і Росса Макуїртерів, які згодом відкрили власне інформаційне агентство. Робота тривала понад рік, і ось у серпні 1955-го перша Книга рекордів Гіннесса на 198 сторінках була готова.

Перше видання називалося «Книга найвищих ступенів. Про найвище і найнижче, найбільше і найменше, а ще маленьке, швидке, старе, нове, голосне, гаряче, холодне і сильне». Отака була назва! Буквально за якихось кілька місяців книга стала бестселером у Сполученому Королівстві, а в листопаді 1974 року удостоїлась і власного місця в ряду книги рекордів, названої на честь пивовара Гіннесса, — коли було розпродано рекордний наклад 23,9 млн примірників. До 1997 року ця цифра зросла ще на 75 мільйонів, а до початку нинішнього століття — усіх 120 мільйонів. На сьогодні у світі більшим накладом видавалася лише Біблія.

Версія для друку          До списку статтей
  • Криптограма

Добери ключі

Цифри треба замінити літерами, щоб утворилися слова, які складуть повчальне прислів’я. При цьому кожній цифрі відповідає певна літера. Слова-підказки — нижче.

 

Хитрий квадрат

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається що по горизонталі, що по вертикалі.

1. Кисть руки із зігнутими і притиснутими до долоні пальцями.

2. Зосередження зору на чомусь або на комусь.

3. Колись так у народі називали жебрака. Є такий персонаж і в Біблії, якого воскресив Ісус на четвертий день після смерті.

4. Тропічна трав’яниста рослина з грубим м’ясистим великим листям, з якого виробляють волокно.

5. Міра ваги коштовного каменя.

 

Загадка

Її побачиш лише сонячної днини. Де не пройде — і не шелесне. А сховається сонце за хмару, вона зникає.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове