Архів
П’ятниця,
6 серпня 2021 року

№ 58 (19906)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

ДЕРЕВА, висаджені безпосередньо біля межі чи на ній самій, можуть створювати незручності та спричинювати конфлікти з сусідами. «Акація сусіда нависає за межею і затіняє мій город», — скаржиться в листі до редакції Петро Козолуп із Сумщини. «Гілки височезних сусідських дубів обплели дах моєї літньої кухні. Як іде дощ, то вода затримується через малий         схил, псує перекриття. Сволоки і дошки вже прогнили. Їх треба міняти. Ось такий маю клопіт. І це крім того, що мушу постійно згрібати з подвір’я листя та жолуді», — бідкається Любов Бондар із Житомирщини. «На якій відстані садити дерева, аби уникнути сусідських суперечок?» — запитують читачі.

Згідно з новими державними будівельними нормами, які набули чинності 1 жовтня 2019 року, відстань од межі суміжної земельної ділянки до висаджених кущів має становити 1 м, до стовбурів дерев — від 4 до 6 м залежно від крони, але не менше половини її діаметра. Наприклад, якщо крона дерева у середньому сягає 9 метрів, то відстань до межі сусідньої ділянки має становити не менш як 4,5 метра, аби його гілки не заходили на чужу територію.

Для уникнення конфліктних ситуацій власники суміжних садиб мають підрізати гілки дерев, аби ті не «зазіхали» на сусідню земельну ділянку і не заважали використовувати її за цільовим призначенням.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове