Архів
П’ятниця,
6 серпня 2021 року

№ 58 (19906)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

До сусідів по досвід

Валерій МАРЦЕНЮК.

Хмельницька область.

ПРАЦІВНИКИ Хмельницького обласного краєзнавчого музею побували в містечку Радивилів, що на Рівненщині, де ознайомилися з «Ладомирією» — мистецьким простором, де відтворюють традиційні ремесла, займаються книговидавництвом та збереженням культурної спадщини Волині. Цей проєкт у майбутньому має розростися до масштабного музею просто неба.

Під час захопливої екскурсії хмельничани розглядали перші відреставровані за автентичними технологіями дерев’яні селянські хати, старовинні ткацькі верстати, елементи національного вбрання та строї різних регіонів краю. Милувалися волинським серпанком — напрочуд тонкою прозорою тканиною, створеною за унікальною технологією, яка має три основні призначення. Зокрема, з неї шиють весільне вбрання, одяг на перший день жнив та на великі свята у літній період. Нині серпанок користується величезним попитом. А автентичного одягу назбиралося вже на цілий музей.

Великий інтерес у гостей, які приїхали переймати досвід сусідів, викликали відтворені двохсотлітні хати й кліті (окрема від хати будівля для зберігання речей, що служила як додаткове житлове приміщення), старовинні скрині, кожна з яких має свою історію, секрети.

Загалом етнопарк «Ладомирія» — це не тільки минуле, він водночас є дуже сучасним і прогресивним. Тут можна почерпнути чимало нового і повчального. Тому хмельницькі краєзнавці вдячні радивилівським колегам за запрошення, участь у майстер-класах та окреслених планах для майбутньої співпраці.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове