Архів
П’ятниця,
30 липня 2021 року

№ 56 (19904)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Від Афін-1896 до Токіо-2021

Українці на Олімпійських іграх

Микола МОТОРНИЙ.

15 липня 1996 року в олімпійському селищі Атланти (США) в урочистій обстановці відбулось офіційне підняття Державного прапора України. Вперше за історію літніх Олімпійських ігор Україна виступала самостійною командою. Відтоді наші спортс-мени змагаються на усіх літніх і зимових Олімпійських іграх.

В УСІХ матеріалах рубрики ми обов’язково згадували про спортсменів українського походження, які брали участь в Іграх сучасності починаючи з першої Олімпіади 1896 року в Афінах. Тоді киянин Микола Ріттер переміг у кваліфікаційних змаганнях зі стрільби та боротьби, але через втому, одночасність основного раунду змагань і низку інших причин від подальшої участі відмовився. На других Олімпійських іграх у Парижі-1900 у складі збірної Російської імперії виступав український фехтувальник Петро Заковорот, який посів сьоме місце. 1936 року в Берліні за команду Чехословаччини золоту медаль завоював спортсмен українського походження Володимир Сироватка. Джон Лисак, інший учасник Ігор у Берліні із веслування на каное (представляв команду США), що мав українське коріння, з травня 2016-го був найстаршим олімпійцем у світі. До 1940-х років українські спортсмени брали участь в Олімпіадах у складі команд Російської імперії, Польщі (уродженці Києва Мар’ян Водзянський, Андрій Солтан-Пересвят), Австрії, Чехословаччини та інших.

Проте левова частина українських спортсменів виступала під прапором Радянського Союзу на Олімпійських іграх з 1952-го по 1988 рік, а після розпаду Радянського Союзу Україна була частиною Об’єднаної команди 1992 року.

Національний олімпійський комітет України створено 1990-го. Першим його головою був дворазовий олімпійський чемпіон Валерій Пилипович Борзов. З 23 червня 2005 року НОК очолює олімпійський чемпіон Герой України Сергій Назарович Бубка.

Прапороносцями незалежної України на літніх Олімпіадах були: 1996 — Сергій Бубка, 2000 — Євген Браславець, 2004 — Денис Силантьєв, 2008 — Яна Клочкова, 2012 — Роман Гонтюк, 2016 — Микола Мільчев. Цього року жовто-блакитний стяг на церемонії відкриття на Токійському стадіоні несли Олена Костевич і Богдан Нікішин.

Всього за 62-річний період участі у літніх та зимових Олімпійських іграх українські спортсмени завоювали 621 медаль, із них — 236 золотих, 172 срібні, 213 бронзових. За період незалежності нашої держави — 115 (33 золоті, 27 срібних і 55 бронзових ) та 7 — на зимових Олімпійських іграх (2 золоті, 1 срібну та 4 бронзові медалі). Найуспішніші види — гімнастика, легка атлетика та боротьба.

Нагадаємо найяскравіші наші перемоги.

1992 рік. На Олімпіаді-1992 Україна попри вже здобуту незалежність виступала у складі Об’єднаної команди й під прапором Міжнародного олімпійського комітету. Але в Барселоні було вирішено на честь переможців індивідуальних змагань з Об’єднаної команди піднімати національний прапор і виконувати гімн країни, яку вони представляють. Так, уперше за історію Олімпійських ігор Гімн України пролунав після перемоги борця греко-римського стилю з Луганщини Олега Кучеренка, який здобув «золото» у ваговій категорії до 48 кілограмів. Причому у фіналі українець переміг дворазового олімпійського чемпіона Вінченцо Маєнца.

1996 рік. Україна вперше виступала на Олімпійських та Паралімпійських іграх. З Олімпіади в Атланті «синьо-жовті» повернулися з 9 золотими, 2 срібними та 12 бронзовими медалями. Але найбільший тріумф — це дві нагороди найвищого ґатунку Лілії Подкопаєвої. Українська спортивна гімнастка стала абсолютною чемпіонкою, а також здобула «золото» у вільних вправах і посіла друге місце у вправах на колоді. Елемент Подкопаєвої — подвійне сальто вперед з поворотом на 180 градусів, який судді оцінили в 9,887 бала, — досі ніхто не зміг виконати на Іграх, навіть чоловіки.

2000 рік. На Олімпіаді у Сіднеї Україна виборола 3 золоті медалі, 2 з яких завоювала «рибка» Яна Клочкова — у коронних дисциплінах 200 та 400 метрів комплексним плаванням, а також «срібло» на 800 метрів вільним стилем.

2004 рік. Ірина Мерлені стала першою у світі олімпійською чемпіонкою з вільної боротьби у ваговій категорії до 48 років. Загалом 2004-го Україна виборола 22 нагороди, з яких 8 золотих. Також на Іграх в Афінах жіноча збірна України з гандболу посіла третє місце та стала володаркою єдиної олімпійської нагороди за всі роки незалежності у ігрових видах спорту.

2008 рік. Історичний Пекін на Олімпійських іграх. Україна виборола 24 нагороди — 7 золотих, 4 срібні та 13 бронзових. Олімпійським чемпіоном у ваговій категорії до 57 кілограмів став боксер Василь Ломаченко. Тоді українець у фіналі до-строково переміг француза Джелькіра Кедафі в першому раунді. За результатами виступів у Пекіні-2008 Ломаченка нагородили кубком Вела Баркера, який вручають найкращому боксерові Ігор незалежно від вагової категорії. За чотири роки Василь привіз свою другу олімпійську нагороду найвищого ґатунку, але вже у ваговій категорії до 60 кілограмів.

2012 рік. На Олімпіаді в Лондоні українські боксери вразили весь світ. Із сімох спортсменів п’ятеро завоювали медалі: чемпіонами стали Олександр Усик та Василь Ломаченко, Денис Берінчик став срібним призером, а Олександр Гвоздик та Тарас Шелестюк вибороли бронзові нагороди.

2016 рік. На Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро Україна виборола дві золоті нагороди, одна з них на рахунку Юрія Чебана. З результатом 39.279 український каноїст подолав дистанцію 200 метрів і став дворазовим олімпійським чемпіоном.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ціна поки що не зміниться
Читати
Кому пощастить за державний кошт
Читати
Тиснуть на підприємців
Читати
Кадрові ротації
Читати
Палав заповідний ліс
Читати
Ковідні хмари згущуються
Читати
Дорожчає і дорожчає
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове