Архів
П’ятниця,
30 липня 2021 року

№ 56 (19904)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну

Обрана від язичницького роду

Антоніна КІЗЛОВА.

30 липня (17 липня за ст. ст.) — день святої великомучениці Марини Антіохійської (бл. 289—304 рр.).

Коли дівчинка була немовлям, її мати померла, а батько, язичницький жрець Едесій, віддав дочку в село під Антіохією, де жила годувальниця. За деякими житіями, саме остання й навчила під-опічну основ християнської віри, за іншими — Марина дізналася про них у 12 років завдяки мандрівним проповідникам, котрі переховувалися від гонінь.

Коли Едесій дізнався, що Марина більше не служить ідолам, то відрікся від неї. Отроковиця лишилася в домі годувальниці, де жила згідно зі Словом Божим, однак не мала змоги знайти священника. Тож найбільше мріяла прийняти хрещення.

Коли Марині виповнилося 15 років, її випадково побачив місцевий володар Олімврій. Зачарований красою дівчини, почав умовляти, а потім і примушувати її стати його дружиною. Угодниця ж щоразу відповідала, що присвятить усе життя Господу. Тоді Олімврій звелів ув’язнити її і катувати. Коли невільницю кинули в бочку з водою і почали топити, вона помолилася, щоб ця страта й стала хрещенням. Раптом засяяло світло, а з неба злетів білий голуб із золотим вінцем у дзьобі. Вражений натовп услід за Мариною прославив Пресвяту Трійцю. Всіх, хто це зробив, володар наказав стратити. Так від 15 до 30 тис. людей були охрещені й очищені від гріхів власною кров’ю, пролитою за Христа. Марина ж не могла їх зрадити, тож наказала своєму катові, враженому чудом, усе-таки довершити страту. Той вигукнув: «Господи, не засуди мене за смерть цієї діви!» — і відтяв їй голову мечем.

Один із очевидців, який дивом уникнув смерті, забрав тіло великомучениці й вивіз до м. Антіохії, де згодом збудував кам’яну гробницю. Відразу ж після молитов біля неї почали зцілюватися хворі й одержимі. У VIII ст. візантійська імператриця Марія перенесла часточку мощей святої до Константинополя, відтоді святиню ще не раз розділяли для різних християнських храмів.

Св. вмц. Марину вшановують як покровительку дітей і породіль, захисницю від недоброчесного судового звинувачення, наклепів, від бісівських спокус, котрі заважають розкаятись у гріхах. Її молитва захищає урожай від граду, посухи, нападів сарани та гусені.

За погодою на празник визначають, яким буде початок осені. Також завбачали зиму. Якщо цього дня сухо та спекотно, буде холодно й сніжно.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ціна поки що не зміниться
Читати
Кому пощастить за державний кошт
Читати
Тиснуть на підприємців
Читати
Кадрові ротації
Читати
Палав заповідний ліс
Читати
Ковідні хмари згущуються
Читати
Дорожчає і дорожчає
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове