Архів
П’ятниця,
30 липня 2021 року

№ 56 (19904)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Вінниччина

Гостра соціальна проблема

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

НЕОФІЦІЙНЕ працевлаштування — велика проблема сьогодення. У літній період, коли виникає попит на сезонних робітників, вона ще більше загострюється. Аби зекономити на податках, роботодавці використовують найману працю без оформлення жодних документів. І люди, загнані в глухий кут безробіттям і безгрошів’ям, вимушені погоджуватися. Хоча у цьому разі вони не мають жодних гарантій, що зарплата їм буде виплачена у повному обсязі, що за травми або нещасного випадку на роботі вони отримають соціальну допомогу тощо.

За останньою інформацією Держпраці, всього по Україні виявлено 3216 осіб, які працювали без укладення трудових договорів. Такий результат був отриманий після перевірок суб’єктів господарювання за період з 1 липня. На жаль, у ганебному антирейтингу за кількістю працівників-нелегалів область посіла другу сходинку. Офіційно тут 344 неоформлені особи. Найбільше їх залучають до збору ягід, зокрема малини.

На першому місці антирейтингу Запоріжжя — 397 «нелегалів», трійку лідерів замикає Хмельниччина з 211 виявленими працівниками. І це офіційна статистика, реальна — у рази більша.

Скрізь би так

У МІСТІ Погребище активісти Спілки учасників АТО/ООС спільно з міською владою заготовили дрова для сімей загиблих побратимів. Місцеві ветерани виступили ініціаторами благородної справи, а керівники громади її підтримали. Разом вони заготовили дрова у передбаченій для вирубування місцині, затим транспортом, наданим міськрадою, розвезли їх по домівках сімей загиблих земляків.

I навчання, і користь

КОЖНИЙ заклад освіти Калинівської громади, а це 27 шкіл та 18 садочків, має ділянки для городів. Під час навчального року овочі, ягоди та городину на них висаджують діти, у такий спосіб їх навчають вирощувати й доглядати за рослинами. На канікулах овочами і ягодами опікуються викладачі та технічні працівники, школярі час від часу долучаються до збору врожаю.

Крім навчально-виховної функції, пришкільні ділянки ще й поповнюють запаси їдалень освітніх закладів. Наприклад, на 50 сотках присадибної ділянки Новогребельської школи вирощують усе необхідне для шкільних обідів. «Садимо обов’язково картоплю, квасолю, цибулю, огірки, моркву, буряки. До того ж буряки ще й продаємо», — каже директорка закладу Віра Лавренюк.

У Новогребельського садочка 80 соток городу, тому садять усе, що можна і потрібно, є чимала малинова плантація. У Калинівській школі №4 вже заквасили огірки на зиму, також тут заготовляють кизил та калину. До речі, зазвичай із 5 відер калини кухар готує варення і його передають захисникам.

У Корделівській школі, крім вирощування овочів та ягід, сушать лікарські трави. А у Черепашинецької є власний яблуневий садок. Позаторік місцевий фермер Іван Боримський подарував закладу понад сотню кущів смородини. Цьогоріч із них зібрали 5 відер ягід.

Своя країна — своя віра

В ОБЛАСНОМУ центрі, у Спасо-Преображенському кафедральному соборі, під час Божественної літургії митрополит Вінницький і Барський Симеон оголосив про заснування першого в єпархії жіночого монастиря. Назвали обитель на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці — як називався монастир, що існував у Вінниці з XVII по ХІХ століття.

«Нехай Божа благодать і молитовний покров Пресвятої Богородиці завжди перебувають над сестрами, які будуть жити і молитися в монастирі, а також над тими, хто своєю працею і благодійною допомогою сприятиме його розвитку. І нехай усі, хто шукає духовної розради і підтримки, знаходять їх щедро у стінах вінницької Благовіщенської обителі», — сказав предстоятель Православної церкви України Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Ноутбук кожному вчителю

ПІД ЧАС жорсткого карантину, запровадженого в Україні через пандемію коронавірусу, всі школи переходили на дистанційне навчання. Однак аж ніяк не у всіх учителів через відсутність сучасної комп’ютерної техніки була технічна можливість проводити уроки. До нового навчального року 411 шкіл краю отримають 2330 ноутбуків. Їх придбають коштом державної субвенції. Громади близько 40 тис. мешканців надають співфінансування в розмірі 10%, понад 40 тис. — 30%. На придбання кожного ноутбука передбачено 20 тисяч гривень, тобто техніка буде добротна. Тендери на закупівлю відкриті впродовж липня-серпня. Кожен зможе контролювати, як використовують надану можливість та за яку ціну і які комп’ютери придбають.

Найбільший малиновий пиріг

У СЕЛІ Чернятин Северинівської громади під час проведення обласного фестивалю «Малина Фест» спекли найбільший в Україні малиновий пиріг. Посеред мальовничих краєвидів на правому березі річки Рів було розгорнуто амфітеатр зі зручними для глядачів місцями-кріслами із тюкованої соломи. Тут зібралися сотні місцевих жителів і гостей із довколишніх країв, адже подібного дійства ще не було на теренах області.

Авторами великого малинового пирога стали Марія Шмирлова, Наталя Антонова з донькою Альоною, Любов Кириченко та Олена Казанська. На виготовлення цього шедевра кулінарного мистецтва вони використали 60 кілограмів борошна, 80 яєць, 17 кілограмів цукру, 12 кілограмів свіжих ягід малини та 10 літрів малинового джему.

Представник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова зафіксувала довжину пирога — 18 метрів. Рекорд є! Під схвальні оплески присутніх вона вручила відповідне посвідчення голові громади Василю Малярчуку.

Богатир народився

У ПОЛОГОВОМУ відділенні Калинівської районної лікарні з’явився на світ Божий хлопчик вагою 4950 грамів і зростом 57 сантиметрів. Його народила Анастасія Півторак із Корделівки.

Хлопчика назвали Макаром. У родині Олександра і Анастасії це вже друга дитина. Старша донечка Софійка теж із «богатирів» — народилася з вагою 4050 грамів.

За словами заступника головного лікаря лікарні Людмили Яремчук, торік тут народилося 37 малят із вагою понад чотири кілограми. А максимальна вага новонародженої дитини була 4600 грамів.

Цьогоріч Макар побив рекорд. На згадку про цю подію медики пологового відділення одягнули хлопчика у вишивану сорочку та зробили світлини щасливих батьків.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ціна поки що не зміниться
Читати
Кому пощастить за державний кошт
Читати
Тиснуть на підприємців
Читати
Кадрові ротації
Читати
Палав заповідний ліс
Читати
Ковідні хмари згущуються
Читати
Дорожчає і дорожчає
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове