Архів
П’ятниця,
30 липня 2021 року

№ 56 (19904)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Обсяги експорту впали

Підготувала Тетяна МАРИНКО..

НАША держава перебуває на четвертій позиції серед країн, котрі постачають сільгосппродукцію в Євросоюз: її частка у загальній структурі становить 4,9%. Лідери — Бразилія, Сполучені Штати Америки, Велика Британія. За нами розташувався Китай. При цьому Україна та Сполучене Королівство найбільше знизили обсяги порівняно з минулим роком. Показник нашої держави сягнув в абсолютних цифрах 1874 млн євро (— 452 млн євро, або —19,4%). Зниження відбулося за рахунок зменшення постачання в Євросоюз насіння кукурудзи та соняшнику.

Бджоли, які не жалять                 

БУВАЮТЬ і такі медоносні комахи! І саме їх розводить Володимир Орашкевич — мешканець села Великі Низгірці, що у Бердичівському районі Житомирщини. Його пасіка налічує пів сотні таких бджолосімей, породу яких вивів сам.

Пасічник стверджує, що порода не впливає на смак меду, але при цьому його бджоли безпечні для здоров’я людей. За його словами, плодоносність комах залежить від погодних умов. Вони краще переносять холод, ніж спеку: «Якщо 18-20 градусів тепла, то рослини добре виділяють нектар, і для бджіл є робота. Якщо 24 і більше градусів — рослини так само виділяють пилок, але він застигає у рослині, і бджоли приносять його менше». Цього літа, зважаючи на температурні рекорди, надій на врожай меду мало, каже Володимир. Та його родині і самим бджолам усе ж вистачить.

Ринок землі оренду не скасовує

ОСТАННІ кілька років розмір орендної плати за землі сільгосппризначення стабільно зростає. Спочатку, розповідають експерти, змушувала збільшувати відсоток орендної плати в договорах конкуренція між аграріями. Наступним поштовхом стало проведення 2018 року Всеукраїнської нормативної грошової оцінки сільгоспземель, НГО, у відсотках від якої визначається розмір орендної плати в договорах (утім, подекуди вартість у результаті перерахунку знизилась). Торік ціна за користування вгіддями зросла в середньому на 6,5% і сягнула 3378 грн за гектар. У деяких регіонах пересічний розмір річної орендної плати становить понад 15% НГО. За словами експертів, це є свідченням досить високої конкуренції між орендарями, яка, за прогнозами, має такою й залишитися після старту ринку землі.

Найбільший розмір орендної плати у центральних областях, зокрема у Вінницькій (при цьому вона тут майже не змінилась порівняно з 2019 роком). А найвище зростання у відсотковому співвідношенні минулого року до позаминулого спостерігалось на Чернігівщині — на 19%. У південних та східних регіонах вона менша, бо продуктивність земель через посушливий клімат нижча.

Бізнес на селі — самодостатня громада

У КУЛИКІВСЬКІЙ територіальній громаді на Чернігівщині створюватимуть сімейні молочні ферми. У цьому людям допомагатиме завод «Куликівське молоко». Він провадитиме експертизу та частково надасть обладнання родинам, які хочуть створити господарство і здавати молоко. Вигоди для обох сторін очевидні: завод отримуватиме сировину вищої якості, а люди — більшу ціну. Таке кооперування — приклад соціальної відповідальності бізнесу: голова наглядової ради заводу Анатолій Дідур є водночас депутатом селищної ради і вважає, що громада повинна бути самодостатня. Цього можна досягти, маючи ефективне самоврядування, котре залучить інвестиції і сприятиме організації легального бізнесу. Останній своєю чергою сплачуватиме податки до місцевого бюджету і працевлаштовуватиме селян. Кошти дадуть можливість населеним пунктам розвиватися та створювати комфортні умови для проживання.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ціна поки що не зміниться
Читати
Кому пощастить за державний кошт
Читати
Тиснуть на підприємців
Читати
Кадрові ротації
Читати
Палав заповідний ліс
Читати
Ковідні хмари згущуються
Читати
Дорожчає і дорожчає
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове