Архів
П’ятниця,
30 липня 2021 року

№ 56 (19904)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Отакої!

Дірка від... газової труби

Михайло ЧАПЛИГА,

політичний експерт,
правозахисник.

Що ж сталося у Сполучених Штатах Америки, де Байден із Меркель обговорювали майбутнє «Північного потоку-2» («ПП-2»)? А сталася (реально!) трагедія, про яку варто було б поговорити, бо нещастя стосується всіх українців.

У США німці з американцями домовилися про те, що в них є торгова угода з приводу «ПП-2». Домовилися про все і — потисли руки!

А де ж, спитаєте, у цій схемі Україна?

АБИ ви зрозуміли, де, уявіть собі звичайну шибеницю.

Її, шибеницю, поставили, очевидно, в США. Мотузку, яка сукалася довкола цього потоку, надала, очевидно, Німеччина. Табуретку ж під ноги, вочевидь, підставила Росія. Так-от: Україна перебуває десь посередині цієї «конструкції». Запитання: хто виб’є табуретку?

Ось так алегорично про те, що відбулося у США.

До речі, вишеньку на пиріг згадані вище «добродії» встановили, запросивши пана Зеленського 30 серпня ц. р. до себе в гості.

Народ питає: а чому саме 30-го та ще й понеділок?.. Та вони б і 32 серпня запросили, але це було б уже зовсім смішно!

Давайте подивимося, що ж пропонується Україні. Сценарій тут очевидно примітивний. Німеччина зобов’язується з усіх сил наполягати на тому, щоб РФ і далі качала газ транзитом через Україну. Тобто «ПП-2» все-таки запускається, «Південний потік» нормально функціонує, і «Турецький потік» нормально функціонує. І по цих трьох трубах «щось» таки йде.

Тобто, з одного боку, у цих газових потоків є виробник, котрий натхненно щось там продукує і качає, воно кудись іде, а з іншого — є споживач. І всіх усе влаштовує — і за ціною, і за контрактами, і т. д. А раз усіх усе влаштовує, то й… об’єми газових поставок влаштовують. Ясно?..

І тут Німеччина каже: ми наполягатимемо, щоб транзит був і надалі через Україну.

Чудово! Я думаю, що від цього наполягання РФ навіть не відмовиться.

Скажіть, а хто заплатить на тому кінці труби за те, що голубе паливо транзитом ітиме іще на додачу «ПП-2», «Південним потоком» і «Турецьким потоком»? Хто буде споживачем цього газу? Хто скористається тим, що російський газ пройде ще раз(!) по цьому транзиту. Що, ніхто? От трясця! І при цьому всі, як мовиться, при своїх: знайдеться покупець із того боку труби, обов’язково піде транзит. Хіба ж не зрозуміло?

…В усьому світі, як ви знаєте, є демократичні цінності. Що вони собою являють? Це такі «намистини» і «дзеркальця», на які колись купувалися аборигени на колонізованих землях.

У наш час це те, що пропонували закордонні «доброзичливці» попереднім очільникам України. А ті вже продавали нас і нашу країну. Так-так, за намистини і дзеркальця. Тим часом оті демократичні цінності в решті світу завжди є фінансовими, матеріальними і за них ідуть усі серйозні торги. У підсумку оці всі цінності залишилися не у нас, а там, за поребриками.

Скажіть, хто із західного боку заплатить справжніми цінностями за той так званий транзит, який буцімто буде йти через нас? Хто?..

Може, отой, поки що теоретичний, спецпредставник «удосконаленої» газової оборудки? До речі, у представники «висватують» не українця, котрий би захищав інтереси своєї держави, а німця. Йому і карти в руки у вигляді компенсаційного (для України?) бюджету в сумі аж… 70 млн доларів?

А що таке тих 70 мільйонів? Якщо я не помиляюся, то «нещасні» яхти наших олігархів коштують у десять разів більше, ніж те, що Німеччина вирішила виділити цьому спецпредставникові.

Це, щоб ви зрозуміли, навіть не дірка від бублика. Це вакуум у дірці від бублика, отих 70 мільйонів!

Гаразд, а куди ж піде цей «вакуум»? Виявляється, оті названі мільйони підуть на підтримку «зеленої енергетики». Знаєте, що це таке? Це коли ви повинні зупинити виробництво дешевої атомної електроенергії, перейти на кізяки і вітряки, генерація яких, звичайно, коштує в десять (якщо не більше) разів дорожче, а заплатити за це повинен кожен із вас.

Ми, шановні українці, їм повинні заплатити гарантовано за те, що вони вбивають нашу ж атомну енергетику і змушують нас платити за ці кізяки!

А отих 70 млн доларів, за задумом Берліна, мають піти на підтримку газових чи яких там іще «принців» і «принцес», у кого яхти коштують по 700 мільйонів.

От вона, відпрацьована бізнесом мораль по-європейськи: багатим — свіжа «зелень», бідним — дірка від газової труби!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ціна поки що не зміниться
Читати
Кому пощастить за державний кошт
Читати
Тиснуть на підприємців
Читати
Кадрові ротації
Читати
Палав заповідний ліс
Читати
Ковідні хмари згущуються
Читати
Дорожчає і дорожчає
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове