Архів
П’ятниця,
30 липня 2021 року

№ 56 (19904)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Новий урядовий наступ

Олена КОЩЕНКО.

Напередодні старту нового опалювального сезону в уряді затіяли чергове «генеральне прибирання» у правилах нарахування субсидій. Хочуть зменшити розміри цієї допомоги від держави. Наскільки більше доведеться платити за комуналку?

МІНІСТЕРСТВО соціальної політики підготувало проєкт урядової постанови про зниження сум житлових субсидій, опублікований на сайті відомства. Цікаво буде ознайомитися з цим документом. І не лише отримувачам субсидій.

Передовсім Мінсоцполітики пропонує скасувати запроваджену ще навесні минулого року норму, яка дала змогу наполовину збільшити соціальні нормативи на послуги ЖКГ для українських споживачів. «З огляду на епідеміологічну ситуацію, скасовується підвищення на 50 відсотків соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами, яке застосовувалося при розрахунку розміру житлової субсидії на період поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2», — йдеться у пояснювальній записці до постанови.

Відтак, за підрахунком експертів, середньостатистичному пенсіонеру доведеться платити на цілих 700 гривень більше. Для прикладу: людина проживає в квартирі площею 40 квадратів і сплачує за комуналку пересічно 2233 гривні на місяць. Водночас, за чинними нормативами, вона отримує 1780 гривень субсидії на оплату комунальних послуг, а зі своєї кишені докладає 453 гривні. Проте вже за новими нормативами (якщо їх запровадять, а будьте певні, що парламент дасть добро) розмір субсидії для цього ж громадянина становитиме 1035,8 гривні. Тобто з власної кишені доведеться компенсувати, як уже було сказано вище, на сім сотень гривень більше.

І це ще не все. Мінсоцполітики ще й рекомендує запровадити масову перевірку отримувачів субсидій і претендентів на цю допомогу від держави. Згідно із проєктом постанови, спочатку Нацсоцслужба проводитиме планові та позапланові перевірки служб, які призначають і виплачують соціальну допомогу. Наприклад, районні управління соцзабезпечення. За їх результатами Нацсоцслужба отримає право наносити візити спільно з представниками територіальної громади безпосередньо і до самих одержувачів пільг. Перевіряльники зможуть опитувати членів сім’ї, родичів та, як сказано у документі, «інших осіб». Виплата пільг буде автоматично зупинена, якщо не пустити інспекторів додому. Не факт, що їм негласно ще й не буде доведено «план». Щоб отримати субсидію на квартплату, людям доведеться принижуватися перед інспекторами — доводити своє право вважатися бідними…

Чому уряд знову пішов у наступ на субсидіантів, загальновідомо. У державі гостро бракує на них грошей, і ніде взяти. Останні два місяці поспіль субсидії виплачуються із великими затримками. Загалом курс на скорочення витрат на субсидії Кабмін узяв іще наприкінці минулого року, коли передбачив в бюджеті на 2021 рік на цю пільгу 36,6 мільярда гривень, що на 2,7 мільярда менше, ніж 2020-го. У Мінфіні виправдовували таке скорочення зростанням мінімальної зарплати на 12%, а мінімальної пенсії, прив’язаної до прожиткового мінімуму, — на 11%. І при цьому владці дуже лукавили. Бо тільки за перше півріччя 2021 року комунальні тарифи зросли в Україні більш ніж на третину.

Здавалося б, за таких умов держава мала б збільшити витрати на субсидії для малозабезпечених громадян. А в нас, навпаки, суми, що виділяються на виплату субсидій на послуги ЖКГ, планомірно скорочують. Очевидно, що у разі ухвали урядової постанови квартирна верифікація забере право на субсидію у ще більшої кількості людей, а мільйони «ощасливлених» субсидіями українських родин отримуватимуть пересічно на сім сотень гривень менше державної допомоги.

Соціальні мережі вже відреагували хвилею обурення. Ось що люди пишуть. «Це не нові правила нарахування субсидій, а новий інструмент для приниження і пограбування людей». «Чи не краще кошти, необхідні для створення й оплати праці нових інспекторів, спрямувати в змілілий фонд субсидій? Щоби виділити допомогу якомога більшій кількості людей, які її потребують». «Держава зобов’язана надавати соціальні пільги всім, хто їх потребує, адже це один із головних принципів Конституції України. Тому штучне скорочення отримувачів субсидій є антиконституційним і злочинним».

Як мовиться, без коментарів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Ціна поки що не зміниться
Читати
Кому пощастить за державний кошт
Читати
Тиснуть на підприємців
Читати
Кадрові ротації
Читати
Палав заповідний ліс
Читати
Ковідні хмари згущуються
Читати
Дорожчає і дорожчає
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове