Архів
П’ятниця,
30 липня 2021 року

№ 56 (19904)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Бодай не відгукнулося

Павло ДОСТОЄВСЬКИЙ.

МАЮ 60 років стажу в галузі ветеринарної медицини. Починав, коли ще Україна за більшістю показників ветеринарної діяльності входила до п’ятірки найкращих союзних республік. Затим на моїх очах відбувалося становлення самостійної незалежної державної ветеринарної служби. Радів разом із колегами, коли 1993-го Україна стала членом Міжнародного епізоотичного бюро. За кілька років ми одні з перших у Європі оздоровили тваринництво від 10 найнебезпечніших хвороб тварин (класична чума свиней, псевдочума та віспа птиці, сибірка, сказ, ящур, бруцельоз, інфекційний атрофічний риніт свиней, трихофітія ВРХ тощо). На Генеральній сесії МЕБ 1998 року Україну визнали однією з перших серед країн — членів МЕБ, благополучних щодо ящуру без вакцинації. А 2000-го на території нашої держави тривав дводенний семінар-навчання для керівників ветслужб країн ЄС та СНД із вивчення позитивного досвіду роботи Держветслужби України.

Та, на жаль, у вересні 2014-го прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк підписав злочинну постанову уряду під гаслом удосконалення системи управління центральних органів виконавчої влади. В результаті було знищено найкращу ветслужбу в Європі, замість якої створено конгломерат — Держпродспоживслужбу України. Це не тільки не вирішило ветеринарних проблем, а й іще більше їх породило. Та й сам факт ліквідації служби, яка керувалася Законом України «Про ветеринарну медицину», ухваленим Верховною Радою з підписами її голови та Президента України, — нонсенс.

У результаті роль держветслужби зведено нанівець, керують нею непрофесіонали, що загрожує дестабілізацією епізоотичної ситуації у тваринництві України.

Відгукнулось, коли з’явився коронавірус, що в державі знищена санепідемслужба. От може відгукнутися, не дай Боже, коли ускладниться епізоотична ситуація у тваринництві.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове