Архів
П’ятниця,
30 липня 2021 року

№ 56 (19904)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Національний парк для громади

Олег ЛИСТОПАД.

Житомирська область.

ЄДИНА область України, де немає жодного національного природного парку, — це Житомирщина, хоча можливість створення і гостра потреба в цьому є.

Місцеве населення, потерпаючи від безробіття, в літній сезон прагне активно заробити на чорницях і грибах. Але вже завтра вони можуть залишитись без цих заробітків. Оскільки нинішній спосіб господарювання в лісах, ведення вирубувань сприяють скороченню площ чорничників. Подібні зміни в довкіллі призведуть до обезлюднення цих територій, а з людьми зникне і особлива поліська культура та традиції.

Аби вийти з цієї ситуації, Овруцька та Словечанська громади звернулись до Міндовкілля з ініціативою створити перший у краї національний природний парк, основою якого має стати Словечансько-Овруцький кряж. Територія кряжу вже обстежена, і розроблено стартовий пакет документів на створення парку. Нині активно обговорюється площа та межі майбутнього НПП. Громади очікують, що чиновники дослухаються до думки виборців і погодять передання під майбутній парк усіх потрібних для його успішної роботи територій. Уже час Житомирщині мати свій національний природний парк, однак створений не за принципом «на тобі, небоже, що мені негоже», а скроєний за найкращими світовими зразками, з оптимальною конфігурацією і функціональністю, щоб він справді слугував на користь природі та людям.

Після створення національного парку, сподіваються місцеві жителі, їхні ліси стануть захищеними від захоплення і незаконної приватизації. Позаяк законодавство охороняє землі, внесені до НПП. При цьому селяни й надалі матимуть право користуватися багатствами своїх угідь — збирати ягоди, гриби, відпочивати на берегах водойм, ловити рибу. У перспективі почне розвиватися туризм, відроджуватимуться традиційні промисли.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове