Архів
П’ятниця,
30 липня 2021 року

№ 56 (19904)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта

Криниця

Сторінку підготував Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей

Денник

За повідомленнями ЗМІ.

У ПРОКАТ виходить документальний фільм Яреми Малащука та Романа Хімея «Зарваниця». У картині йдеться про паломників, які долають сотні кілометрів із карпатської Криворівні до святого місця на Тернопільщині.

Серед подорожан — і юний хлопець, що вирушає на прощу вперше, і ведучий місцевого телеканалу, і фотограф-ентузіаст, і священник Іван Рибарук із Криворівні. Їх об’єднує шлях до Зарваниці. Робота над фільмом тривала чотири роки, безпосередньо зйомки — два.

* * *

НА ХМЕЛЬНИЧЧИНІ, у місті Славута, 31 липня та 1 серпня триватиме міжнародний етнофестиваль «Колодар». Про це у Фейсбуці повідомляють організатори заходу.

«Колодар» у Славуті збирає найкращих виконавців з України, Польщі, Грузії, Туреччини, а також талановитих майстрів і кухарів. Людей приваблює сюди атмосфера традиційної культури. Її разом із фольклорними гуртами зі Львова, Закарпаття, Луцька, Вінниці, Рівненщини, Київщини, Житомирщини, Хмельниччини творять гурти Chumatskyi Shlyah / Чумацький Шлях, TaRuta, DrymbaDaDzyga, окремі виконавці.

* * *

ЗНАНИЙ майстер лозоплетіння у третьому поколінні Олександр Бродовінський до відзначення 400-річчя Хотинської битви створив панно із зображенням запорозьких козаків, які б’ють у бойові литаври, а також велике яйце-писанку з орнаментом стін нашої славетної фортеці. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці інформує місцеве видання «Хотинські вісті».

Мистець продовжує традицію свого роду і навчає онука Юрчика виплітати вироби з лози. Для журналістки та читачів «Хотинських вістей» Олександр Миколайович показав свої витвори, розповів про це ремесло та провів екскурсію батьківською хатою, що нині наче музей виробів лозоплетіння.

* * *

У ЗАПОРІЖЖІ, на острові Хортиця, 28-29 серпня відбудеться масштабний музичний фестиваль ZOUND. Про це під час пресконференції розповів один із організаторів фестивалю, представник компанії Fishcanfly Володимир Бригинець, за інформацією кореспондента Укрінформу.

«Цього року ми трохи змінили формат. Якщо 2019-го провели фестиваль в електронному жанрі, то цьогоріч він буде мультижанровий та триватиме два дні і дві ночі. Локація — острів Хортиця. Зараз багато уваги до цього місця, і з допомогою нашого заходу ми хочемо прищепити культуру фестивального руху», — сказав Бригинець.

* * *

АУДІОКНИГУ з історією кримських татар «Світи. Народи. Історія кримських татар» перекладено українською. Подкасти доступні на майданчиках YouTube, Mixcloud, Anchor Spotify, Google Podcasts.

Аби створити аудіокнигу, команда відібрала для запису понад 720 сторінок з чотиритомника історика Валерія Возгріна та переклала рідною мовою. Бренд-голосом проєкту став Андрій Самінін — заслужений артист України, український актор театру, кіно та дубляжу.

Версія для друку          До списку статтей

Із джерела мудрості

Що означає словосполука «друга державна мова»? Вона означає, що ніби існує на цьому терені друга держава — і не менше. Паралельна держава. Російськомовна держава. Тіньова держава, якій ніби належить левова частка економіки, мови, культури, історії, території, віри, сумління і нещастя корінної нації. Проте таке явище в історії має більш виразну і бездоганну дефініцію — окупація.

Юрій ІЛЛЄНКО (1936-2010),

український кінооператор, кінорежисер, сценарист і політик.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове