Архів
Вівторок,
27 липня 2021 року

№ 55 (19903)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Запоріжжя

Триває жнивна кампанія

Ганна КЛІКОВКА.

НА ПОЛЯХ краю триває гаряча пора жнив. За повідомленням департаменту агропромислового розвитку ОДА, скошено та обмолочено 102,2 тисячі гектарів ранніх зернових і зернобобових культур, з яких намолочено 346 тисяч тонн зерна.

Середня врожайність становить 33,8 центнера з гектара, що значно більше, ніж торік (28,0 ц/га). Загалом аграріям належить зібрати мільйон гектарів ранніх зернових та зернобобових культур.

Попри незначне похолодання в регіоні зберігається високий рівень пожежної небезпеки. Тож, не перериваючи робочого процесу, співробітники ДСНС постійно перевіряють дотримання аграріями техніки пожежної безпеки, провадять інструктаж, роздають працівникам інформаційні листівки і нагадують, як боротися із вогнем на полі.

Отрута з неба

НАД полями з посівами гірчиці у Приазовському районі серед білого дня ширяв літак і обробляв із повітря цю культуру від шкідників. На сполох вдарили бджолярі Олександрівської об’єднаної територіальної громади, звернувшись зі скаргою до Приазовського районного управління облуправління Держспоживслужби. Там відреагували, констатувавши, що труїли поля без відповідних погоджень. Факт зафіксували, за порушення вимог Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» були складені протоколи, винних притягнуто до адміністративної відповідальності. Авіаційні роботи припинені.

I парад, і Богдан Хмельницький...

РЕГІОН готується до святкування 30-річчя Незалежності України. Планується згадати і відзначити всі здобутки та визначних людей — народних депутатів першого скликання, промисловців, аграріїв, олімпійських чемпіонів, діячів культури, захисників України.

Святкового дня на параді головним проспектом міста пройдуть військовослужбовці 55-ї окремої артилерійської бригади «Запорозька Січ» Збройних сил України та Національної гвардії, військових комісаріатів, ВСП «Сармат», а також представники Національної поліції, патрульної поліції та Державної служби України з надзвичайних ситуацій. В історико-архітектурному комплексі «Запорозька Січ» актори театру ім. Магара представлять історичну реконструкцію Козацької ради під орудою Богдана Хмельницького, що відбулась напередодні доленосної битви біля Жовтих Вод. А в середмісті обласного центру триватиме масштабний молодіжний флешмоб. Святковим брендом стане квітка, що символізує нашу єдність та любов до рідної країни, а гаслом свята — «Ти у мене єдина».

Потреба часу

НА БАЗІ обласної клінічної лікарні створюють медичний вузол. Перший крок — вирішення проблеми безперешкодного проїзду громадського і приватного транспорту до закладу. Для цього буде розширена дорога, обласна влада веде діалог із Запорізьким міськвиконкомом про продовження тролейбусного маршруту для зручності понад двох тисяч працівників і відвідувачів ЗОЦКЛ. Вузол дасть змогу оптимізувати ресурси різних медичних закладів і надавати висококваліфіковане медичне обслуговування мешканцям регіону. Для реалізації цього проєкту виділено 60 мільйонів гривень державної субвенції.
З них 40 мільйонів витратять на реконструкцію поліклініки, а решту — на оновлення території та створення майданчика для гелікоптерів санавіації.

Негода накоїла лиха

УДАРІВ стихії цього літа зазнали всі регіони України. Не оминули вони й область. На жаль, останній, котрий при­йшовся на приморську частину краю, призвів до трагедії. У місті Бердянськ під час чотиригодинної зливи (ДСНС дала їй ІІІ, червоний, рівень небезпеки) за 4 години випало 126 мм опадів. Через негоду були пошкоджені лінії електропередачі, двоє чоловіків загинули від удару струмом. Підтоплено 70 приватних домоволодінь, десятки людей довелося тимчасово евакуювати. Був знеструмлений і Бердянський порт, що спричинило припинення майже всіх вантажних операцій, зокрема і з зерном нового врожаю. Наразі порт працює у звичному режимі.

Незвичайний чемпіонат

НАСТАЄ час цвітіння амброзії — бур’яну, пилок якого викликає у людей сильну, часом навіть небезпечну для життя алергічну реакцію. Росте він скрізь, одна рослина може утворювати по 30-40 тис. насінин, які зберігають схожість від 10 до 40 років. Боротися із амброзією можна лише механічним шляхом.

Щоб привернути увагу місцевої влади і громадськості до цієї проблеми, активісти-екологи влаштували в обласному центрі чемпіонат із виривання карантинної рослини. У рукавичках його учасники — небайдужі запоріжці — розчищали територію парку Сагайдачного. Бур’ян виривали із корінням і складали у мішки.

«У місті час од часу борються з амброзією косінням. Але це не дає ефекту, — каже організатор чемпіонату, керівник громадської ініціативи «Запоріжжя без амброзії» Микола Ралик. — Ефективніше виривати її з корінням. Але місцева влада не хоче ще й це фінансувати. А якщо рослина й надалі розростатиметься, то дедалі більше містян, які й без амброзії потерпають від дуже забрудненого заводами-гігантами повітря, хворітимуть на важкі форми алергії».

Загалом під час чемпіонату було зібрано 84,5 кілограма амброзії. А переможницею стала Ксенія Корсун із результатом 33,5 кілограма.

Наче пороблено

У МЕЛІТОПОЛІ й районі — серія шахрайських оборудок. Люди не вмикають мізки, коли йдеться про можливу небезпеку стосовно близьких людей. А любителям нажитися, обдуривши довірливих, того й треба. Так, до чергової частини Мелітопольського районного управління поліції ГУНП у Запорізькій області у відчаї звернулась жінка 1970 року народження, повідомивши, що у пастку до шахраїв втрапили її батьки. Людям літнього віку зателефонував невідомий чоловік та повідомив, що їхня донька потрапила у лікарню, тому негайно потрібні гроші. Через деякий час до будинку пенсіонерів завітав шахрай, якому вони віддали 60 тисяч гривень. Своєю чергою 82-річна пенсіонерка стала жертвою відомої шахрайської схеми «у вашого родича проблеми із законом». Жінці зателефонував незнайомий чоловік і повідомив, що її сестрі загрожує кримінальна відповідальність, для вирішення проблеми потрібні гроші… Не вагаючись, старенька віддала зловмиснику 10 тисяч гривень.

Зла пригода наздогнала і 50-річного мешканця Мелітополя. З’ясувалося, ще у травні чоловік знайшов у мережі Інтернет оголошення про надання послуг із доправлення автомобіля через кордон. Усе мало вельми привабливий вигляд, і ось на рахунки приватних підприємств чоловік перераховує понад 100 тисяч гривень. Відтоді ні фірми, ні авто…

За всіма фактами, повідомляє офіційний сайт Національної поліції України в Запорізькій області, відкрито кримінальні провадження. А шахраї не сплять у пошуку гачків, на які так довірливо «клюють» їхні потенційні жертви.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Почервоніємо
Читати
Хімічно небезпечна столиця
Читати
Неофіційно — кожен п’ятий
Читати
Надра в приватну розробку
Читати
Камер на автошляхах побільшало
Читати
Попри загальну картину
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове