Архів
Вівторок,
27 липня 2021 року

№ 55 (19903)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Окупований Донбас

Крок політичного відчаю,

або Узаконене беззаконня

Михайло ГУБАШ.

Російська Федерація дозволила жителям ОРДЛО з російськими паспортами «голосувати» в онлайн-форматі на виборах до держдуми, які відбудуться у вересні. Відповідну постанову ухвалила ЦВК РФ.

ЯК відомо, Кремль провадить примусову паспортизацію в тимчасово окупованих районах Донецької і Луганської областей. Робиться це, зокрема, щоб отримати додаткові 2% голосів за партію влади «Єдина Росія». Таким чином у Москві сподіваються компенсувати падіння рейтингів правлячої партії голосами мешканців українських окупованих територій.

14 липня, в окупованому Луганську відбувся агітаційний так званий форум громадян Росії, на якому українців із нав’язаними російськими паспортами закликали взяти участь у голосуванні на виборах до державної думи РФ. Серед учасників заходу були й четверо чинних депутатів держдуми від «Єдиної Росії».

За кілька днів подібну передвиборну агітаційну акцію провели й у Донецьку. Ось що розповіли про це кореспонденту Укрінформу телефоном жителі окупованого міста. «У парку відпочинку ім. Щербакова з’явився мобільний агітпункт для запису жителів «ДНР» у прихильники «Єдиної Росії». Для запису потрібно мати при собі паспорт громадянина РФ і фотографію 3х4. Якщо при собі немає фото, його роблять безкоштовно на місці», — пояснили очевидці, які вихідного дня прогулювалися парком. Також вони повідомили, що і на центральній площі ім. Леніна «дівчатка шкільного віку роздають усім агітаційні прапорці партії «Єдина Росія».

«Тепер зрозуміло, навіщо тут роздавали російські паспорти. А зараз щосили агітацію проводять, хоча відомо, що у «ДНР» заборонені іноземні партії... Роблять, що хочуть. Використовують наших людей, заручників обставин. Сумно», — нарікають донеччани.

Прокоментували подію і у Міністерстві закордонних справ України. Речник відомства Олег Ніколенко такі дії Кремля назвав «кроком політичного відчаю» російської провладної сили, яка за рахунок мешканців українських окупованих територій намагається компенсувати падіння її рейтингів. Він наголосив, що проконтролювати намальовані там результати «підтримки» «Єдиної Росії» буде фактично неможливо, а це своєю чергою поставить під сумнів легітимність російського виборчого процесу.

Таку позицію підтримав і постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 22 липня: «Ми закликаємо БДІПЛ (Бюро демократичних інститутів та прав людини. — Ред.) та держави — учасниці ОБСЄ надати оцінку наслідків такого рішення для легітимності парламентських виборів у Росії загалом. Це є надзвичайно серйозним порушенням суверенітету України та Мінських домовленостей, націлених на його відновлення у Донецькій та Луганській областях України. Ми також очікуємо чіткої реакції від Головування на це кричуще порушення основних прин-ципів ОБСЄ».

На думку дипломата, міжнародна спільнота не повинна визнавати вибори до держдуми Росії, які відбудуться, зокрема, й на окупованих українських територіях у порушення міжнародного права.

Подібну думку висловив і віцепрезидент Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) народний депутат України Олександр Мережко: «Як юрист-міжнародник, я переконаний: якщо у процесі виборів була порушена хоча б якась частина норм міжнародного права, то це повинно призвести до повної, тотальної делегітимізації результатів виборів. Тобто якщо вибори провадяться на окупованій території, що є порушенням міжнародного права, то такий міжнародний злочин має призводити до невизнання усіма країнами результатів таких виборів».

Нагадаємо: вибори депутатів державної думи федеральних зборів РФ VIII скликання мають відбутися 17-19 вересня.

Як відреагують на Заході на заплановане Кремлем беззаконня, поки що не відомо. Але можемо пригадати, що ситуація вже має прецедент. Так, після парламентських виборів 2016 року у РФ Україна за підтримки частини європейських країн закликала міжнародну спільноту не визнавати їхніх результатів, тому що вони були проведені також і на території окупованого Криму. Проте Євросоюз тоді загалом визнав вибори, за винятком повноважень трьох депутатів, «обраних» від анексованого півострова. Проти цих трьох осіб були введені персональні міжнародні санкції.

Яка реакція буде цього разу, подивимося.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Почервоніємо
Читати
Хімічно небезпечна столиця
Читати
Неофіційно — кожен п’ятий
Читати
Надра в приватну розробку
Читати
Камер на автошляхах побільшало
Читати
Попри загальну картину
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове