Архів
Вівторок,
27 липня 2021 року

№ 55 (19903)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Освіта

Нездоланне ЗНО з математики

Олег ГРИГОРЕНКО.

Завершився прийом електронних заяв від абітурієнтів, які вступають до закладів вищої освіти. Які спеціальності та виші цьогоріч стали найпопулярнішими?

ЯК ПОВІДОМИЛО Міністерство освіти і науки із посиланням на дані державного підприємства «Інфоресурс», абітурієнти створили 190 тисяч 777 електронних кабінетів в єдиній базі та подали 886 тисяч 164 електронні заяви. Це, до речі, на 3% е-кабінетів та на 18% е-заяв більше, ніж за аналогічний період минулого року. Втім, 2021-го і випускників шкіл на 4,8% більше, ніж було торік.

Тим часом загальний обсяг державного замовлення 2021 року становить 188 тисяч 938 фахівців. Зокрема, навчатись коштом держави матимуть можливість понад 37 тисяч фахових молодших і молодших бакалаврів, понад 87 тисяч вступників на бакалаврат та майже 60 тисяч вступників до магістратури. Якщо подивитися на загальну кількість учасників цьогорічної вступної кампанії, то виходить, що не такий уже й високий конкурс доводитиметься на одне бюджетне місце. Втім, не все так просто. Справа у пріоритетах української молоді, які розходяться із визначеним урядом держзамовленням…

Найпопулярнішими серед вступників цьогоріч стали філологія, право та менеджмент (фахівець із продажу). Загалом же топовий «десяток» пріоритетів має такий вигляд: філологія — 59 202 подані заяви, право — 58 824, менеджмент — 49 929, комп’ютерні науки — 47 172, середня освіта — 34 993, журналістика — 34 726, інженерія програмного забезпечення — 33 676, психологія — 31 362, маркетинг — 28 847, економіка — 28 128.

Як бачимо, оголошений урядом курс-заклик для української молоді обирати для вступу технічні спеціальності та природничі і високоточні науки поки що не знайшов масового відгуку. Хоча… Може, багато хто й хотів здобути найбільш затребувану на вітчизняному ринку праці спеціальність, проте реалізувати ці плани завадили провальні прогалини у знаннях. Як відомо, найпопулярнішими предметами зовнішнього незалежного оцінювання-2021 стали українська мова і література, історія України та математика. Проте якраз останній предмет, найпотрібніший для вступу на технічні та природничі спеціальності, не склали близько 32% абітурієнтів. Це рекордно провальний для вітчизняної освіти показник. Надто з огляду на те, що цього року через пандемію коронавірусу ще й скасували заплановане загальнообов’язкове для всіх випускників шкіл складання державної підсумкової атестації з математики у формі зовнішнього незалежного оцінювання. Так що не впорались із ЗНО з математики саме ті випускники шкіл, які свідомо запланували вступити саме до технічних вишів. Уявіть, які результати ЗНО з математики були б тоді, якби загальнообов’язковий тест із цього предмета не скасували…

Тим часом серед вищих навчальних закладів найбільший попит мають Київський національний університет імені Тараса Шевченка — 38 878 поданих заяв, Львівський національний університет імені Івана Франка — 36 039, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» — 33 038, Національний авіаційний університет — 27 779, Національний університет «Львівська політехніка» — 27 696, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна — 24 927, Київський національний торговельно-економічний університет — 24 103, Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана — 18 994, Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова — 15 377, Київський університет імені Бориса Грінченка — 14 445.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Почервоніємо
Читати
Хімічно небезпечна столиця
Читати
Неофіційно — кожен п’ятий
Читати
Надра в приватну розробку
Читати
Камер на автошляхах побільшало
Читати
Попри загальну картину
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове