Архів
Вівторок,
27 липня 2021 року

№ 55 (19903)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Далеко вже не поїдеш

Підготував
Антоній КОЛЯДА.

Скраплений газ уже багато років популярний у нашій країні. Через його помітно меншу, ніж у бензину, ціну чимало водіїв переобладнали своє авто. Вкладені гроші швидко виправдовували себе і давали змогу економити. Однак «казочці» настав кінець: вартість газу карколомно підскочила і навіть установила рекорд. А багато українців збиралися на відпочинок на автомобілі, сподіваючись зекономити саме завдяки газовому обладнанню на ньому.

СЕРЕДНЯ ціна пального нині перебуває на позначці 16,42 грн/л. Якщо розглядати конкретні мережі АЗС, то WOG підвищила вартість літра на 10 коп. — до 17,38 грн, AMIC на 31 коп. — до 16,08 грн, UPG на 38 коп. — до 16,53 грн, «БРСМ-Нафта» на 24 коп. — до 16,27 грн, Motto на 10 коп. — до 15,91 грн. Загалом, як повідомляє Держстат, від червня минулого року по червень нинішнього скраплений газ, який займає близько 25% у структурі моторного пального, здорожчав на 42,1%. При цьому левова його частка імпортується з Росії, Білорусі, Казахстану та інших країн. Наші виробники («Укргазвидобування», «Укрнафта», «Укртатнафта» і приватні компанії) покривають не більше 20% потреб ринку.

Ціновий стрибок експерти пояснюють здорожчанням автогазу в Європі. Крім того, у страшенну спеку, яка панувала нещодавно, було дуже дорого зберігати пальне у великих об’ємах, ще й за умови, що в Україні бракує спеціальних станцій. Отож виник ситуативний дефіцит. Утім, експерти вважають, що населенню не треба панікувати, а уряду — терміново «влізати» на ринок із держрегулюванням. Мовляв, усе вирішиться і без втручання. Адже якщо ціна скрапленого газу підніметься на понад 55% вартості бензину, то його популярність як альтернативного моторного пального втратиться.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Почервоніємо
Читати
Хімічно небезпечна столиця
Читати
Неофіційно — кожен п’ятий
Читати
Надра в приватну розробку
Читати
Камер на автошляхах побільшало
Читати
Попри загальну картину
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове