Архів
Вівторок,
27 липня 2021 року

№ 55 (19903)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

«Лисячий хвіст» над «Рівнеазотом»

Інна ОМЕЛЯНЧУК.

Рівненська область.

Спочатку користувачі соцмереж виклали на загал тривожне відео: над заводом «Рівнеазот», розташованим у селі Городок біля самісінького Рівного, розростається велика моторошна руда хмара…

І ЛИШЕ потім з’явилася офіційна інформація. Виявляється, навіть надзвичайники дізналися про аварію на одному з найбільших хімічних підприємств Західної України, що виробляє мінеральні азотні добрива, кисень технічний, рідку вуглекислоту та сухий лід, з… Інтернету. На місце виїхали керівники області та міста, рятувальники, поліція, санітарний лікар області, інші служби.

Ось що з’ясувалося: 20 липня близько 17-ї години на ПрАТ «Рівнеазот», що з 2011-го входить до групи компаній Дмитра Фірташа Group DF, в цеху азотної кислоти розгерметизувався трубопровід і стався разовий викид так званих нітрозних газів. За пів години працівники підприємства врегулювали ситуацію.

Але встигла утворитися руда хмара, яка рухалася у бік міських мікрорайонів Північний та Ювілейний. Тому метеорологи порекомендували людям про всяк випадок зачинити кватирки. Натомість оперативні обстеження повітря на підприємстві та навколо нього на вміст оксидів азоту засвідчили: їх рівень значно нижчий за гранично допустимі норми. Така публічна інформація дещо заспокоїла.

Невдовзі до Рівного прибув голова Держекоінспекції України Андрій Мальований: однак ані його самого, ані фахівців на «Рівнеазот»… не пустили. Мотивувавши, що на жодну перевірку не очікували! Тим часом про інцидент уже йшлося на засіданні уряду: новий міністр МВС доповідав, що причиною нештатної ситуації може бути зношеність технологічного обладнання. До речі, кримінальне провадження за порушення правил безпеки на вибухонебезпечному підприємстві поліція відкрила. Розслідують і те, чому не спрацювала система оповіщення заводу. А депутати Рівнеради ухвалили звернення до Генерального прокурора, в якому наполягають на проведенні позапланової перевірки на «Рівнеазоті», а винних у тому, що сталося, притягнути до відповідальності, в тому числі кримінальної.

Навколо теми активізувалися, здається, всі, хто тільки може. Тому хочуть того чи ні, а в Group DF тепер змушені реагувати: сповіщають на сайті, що ремонтні роботи в цеху азотної кислоти завершать максимум за два тижні, та ще й обладнання модернізують. Та чи зробить висновки директор підприємства Михайло Заблуда про необхідність вчасної комунікації зі ЗМІ, який традиційно ігнорує їх?

Тим часом науковці значно менш оптимістичні. «Руда хмара, яку ми побачили на фото, — це NO2, оксид нітрогену чотиривалентного, який іще називають «лисячим хвостом», — пояснює старший викладач кафедри хімії та фізики Національного університету водного господарства та природокористування Оксана Мисіна. — Він може взаємодіяти з водою й випадати кислотними дощами, які матимуть негативний вплив на рослинність: жовкнуть трава, листя. Для впливу ж на людський організм потрібна висока його концентрація».

Екологиня Оксана Волоско-Демків додає: «Спеціалізація цього підприємства передбачає кілометрову санітарно-захисну зону. Натомість село Рогачів, Рівненське відділення поліції, Городоцький виправний центр розташовані в межах 500 метрів. Люди, які живуть у радіусі кілометр від заводу, мають право на компенсації за відселення із санітарно-захисної зони. Вони можуть документувати такі випадки та подавати вимоги на компенсацію шкоди від роботи небезпечного хімічного велета. Є прецеденти, коли вигравали подібні справи».

Ось як неочікувано може обернутися ситуація просто за лічені дні! До речі, «Рівнеазот» працює на території Городоцької територіальної громади (відповідно, під ризиками перебувають насамперед її жителі), а податки сплачує до бюджету Рівного — і в цьому ще одна колізія, яка, вочевидь, із часом лише загост-рюватиметься.

До того ж, на жаль, досі не ухвалений законопроєкт №3091 «Про державний екологічний контроль». І це тоді як Україна на 8-му місці в Європі й на 43-му — в світі за рівнем забрудненості повітря, а концентрація токсичних сполук у наших річках уже сьогодні перевищує гранично допустимі норми в 30-40 разів(!). Ці цифри озвучив сам голова Держекоінспекції Андрій Мальований.

Утім, як на мене, на порядок денний постає ще одна величезна проблема — довіра людей до державних інституцій і самих посадовців. Після інциденту на «Рівнеазоті» її, звісно, знову поменшало. А має бути навпаки — бо яку державу можна будувати на недовірі? Питання риторичне…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Почервоніємо
Читати
Хімічно небезпечна столиця
Читати
Неофіційно — кожен п’ятий
Читати
Надра в приватну розробку
Читати
Камер на автошляхах побільшало
Читати
Попри загальну картину
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове