Архів
Вівторок,
27 липня 2021 року

№ 55 (19903)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Горохом об потріскані стіни

Ігор ТАБІНСЬКИЙ.

Львівська область.

Як послухати наших високопосадовців, то чи не всі вони за нинішніх величезних злиднів, які за останні два роки президентства Зеленського виросли, мов на дріжджах, хизуються грандіозними планами… на майбутнє. Не відстає від них і генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський, який у своєму відомстві намислив провести повну цифровізацію, запустити понад дві тисячі пересувних відділень у рамках повної діджиталізації, заснувати поштовий банк, побудувати сучасні сортувальні центри… Все це має бути втілене у життя до кінця червня 2023 року — саме до того часу Наглядова рада АТ «Укрпошта» подовжила контракт генерального директора.

ІГОР Смілянський очолює Укрпошту з 2016-го. В народі кажуть, що за цей час тільки й встиг відзначитися хіба скороченням, пробачте, тепер це називають оптимізацією, поштових відділень і власною надвисокою зарплатнею. Щодо останньої, «чесно» зізнався, що його місячний дохід становить 836 тисяч гривень і прив’язаний до… мінімальної зарплати листоноші. Щоправда, прив’язаний у 200 разів! Хоча ЗМІ повідомляють, що у фінансовому плані АТ «Укрпошта» висвітлена інша цифра — 1 мільйон 866 тисяч 808 гривень. Виходить, до цих 200 разів треба додати ще 240!

У пресслужбі відомства про Ігоря Смілянського на відміну від народу дотримуються іншої думки. Там переконують, що за п’ять років його роботи на посаді генерального директора Укрпошті вдалося вперше за тривалий час вийти у значний прибуток. Відомство суттєво оновило автопарк, покращило якість сервісу, запустило нові комерційні поштові продукти, які дали змогу збільшити доходи, стало п’ятим в Україні провайдером послуг із прийому платіжних карток за кількістю POS-терміналів, а також суттєво покращило міжнародні рейтинги України серед операторів поштового зв’язку та отримало приз найкращої пошти світу 2019 року в двох категоріях. У компанії також нагадують, що 2020-й вона закінчила з прибутком 165 мільйонів гривень.

Як би тут не тішитися успіхами Укрпошти! Та ось у поштовому відділенні Нового Яричева, що у Львівському районі, трудяться четверо жінок-листонош, і вони ніяк не второпають: чому за таких величезних «успіхів» компанії їхнє майбутнє, скажемо м’яко, в суцільному мороці байдужого, що межує зі злочинним, недбальства. Обслуговують вони п’ять сіл, понад шість тисяч мешканців, обсяг роботи останніми роками збільшився чи не вдвоє, та на повній ставці тут працює лише одна Ірина Сікорська. Інша, Надія Гриньків, — на 0,8 ставки, а ще двом — Олександрі Бартіш і Марії Маціні — й 0,8 обчикрижили до 0,5, а це 2575 гривень!

Та листоноші разом зі своєю начальницею відділення Оксаною Стець нині переймаються не так власними заробітками, як жахливим станом приміщення, в якому нема жодної змоги безпечно зберігати посилки, бандеролі, журнали, газети, листи… Ба більше, відвідувачі, а це здебільшого пенсіонери, бояться заходити всередину будівлі і часто просять обслуговувати їх за порогом. Бояться, бо штукатурка зі стелі падає на підлогу, стіни мокрі й потріскані, перегородка в аварійному стані. Підлога повсюдно гнила, піч розвалюється. І сортувальна дільниця, і склад мають жахливий вигляд. Ззовні гнилі водостоки, протікає дах… Треба з дому приносити відра, баняки й виловлювати в них дощові струмки.

Колишня листоноша з 35-річним стажем, а нині пенсіонерка Ганна Бартіш стверджує, що тут ніхто впродовж 40 років не робив жодного ремонту, а меблям десь так років по 45! Столи хитаються, крісел катма. Оксана Стець для себе принесла з дому, а про листонош дбають хіба навколишні сусіди… Зрештою, про біди пошти, чи то йдеться про сходи, чи про відсутність освітлення біля будівлі, що лякає особливо взимку, можна говорити без кінця…

Відають про них і в Жовкві безпосередня начальниця Марія Горблянська і керівник Львівської дирекції «Укрпошти» Євген Савчук, знають у відділі підтримки працівників «SOS» (гаряча лінія). Писали листоноші навіть на ім’я Президента… Та б’ються, як горохом об стіну! Інакше кажучи, об потріскані запліснявілі стіни свого відділення…

У Новому Яричеві жартують: якби раптом на складі так замокла й зіпсувалася якась недешева посилка з Китаю, то довелося б продати геть цілком поштове приміщення, якому вже 114 літ. І правда, воно настільки занедбане, що збитки навряд чи вдалося б покрити. Очевидно, що в зародку подібних жартів маємо депресію, відчай, розпач найперше працівників поштового відділення. Їхні гнітючі думки, зневіру відвідувачі бодай на якусь хвилю прагнуть розбавити подібними побрехеньками з іскорками грайливого гумору…

Недавно хтось пустив Новим Яричевом свіжу «чутку»: мовляв, сюди має приїхати сам генеральний директор! Інші із гірким гумором заперечують: не відважиться, бо цегла не перебирає — вона може впасти на голову будь-кому. Хоча тут уже не до гумору…

Як тут не згадати оту «прив’язану» зарплату Ігоря Смілянського. Якби так хоч частинку її відв’язати від отих щомісячних майже двох мільйонів — на ремонт би поштовикам з Нового Яричева вистачило. Та хіба таке можливо?

Кабмін скасував конкурс на посаду очільника Укрпошти під тим приводом, що постраждає стабільність компанії. А якраз вона, ця «залізна стабільність», є, на думку «фахового» уряду, першочерговою умовою для досягнення амбіційних цілей Укрпошти. Отже, через скасування конкурсу час заощадили. Але, якби не скасовували, заощадили б близько 10 мільйонів на зарплаті гендиректора! Цього поштовикам з Нового Яричева вистачило би на капітальний ремонт колись добротної готичної будівлі, ще й на сумки, спецодяг, велосипеди залишилося б, бо ж 20-кілометрові маршрути не так легко долати пішки…

Та вернімося ще раз до Кабміну. «Проведення конкурсу та встановлення його результатів займуть не менш як пів року, і протягом всього цього часу невизначеність із кандидатурою керівника компанії може поставити під загрозу стратегічну інвестиційну програму обсягом 100 млн євро», — йдеться в пояснювальній записці до проєкту його постанови.

Як бачимо, наш «бідний» і «нещасний» уряд мав нелегкий вибір між 10 мільйонами гривень для відділення з Нового Яричева і 100 мільйонами євро для цілої Укрпошти, в якій понад 11 тисяч аналогічних відділень. І в багатьох ситуація не краща, ніж та, що у Новому Яричеві… А генеральний директор, на превеликий жаль, один!

 P.S. Коли матеріал готувався до друку, стало відомо, що й 0,5 ставки листоношам Новояричівського відділення обласна дирекція Укрпошти хоче урізати.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Почервоніємо
Читати
Хімічно небезпечна столиця
Читати
Неофіційно — кожен п’ятий
Читати
Надра в приватну розробку
Читати
Камер на автошляхах побільшало
Читати
Попри загальну картину
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове