Архів
Вівторок,
27 липня 2021 року

№ 55 (19903)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Згущення крові: як із цим боротися

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

Спекотна погода, перенесений коронавірус, недостатнє споживання води, а також певні захворювання — це головні причини згущення крові.

Що таке гематокрит

ГУСТА кров — часта супутниця серцево-судинних захворювань, адже серцю й судинам у такому разі доводиться докладати надзусиль для перекачування й доправлення крові в усі ділянки тіла. Крім того, це одна з причин інфарктів та інсультів, варикозного розширення вен.

Один із головних показників густини крові — гематокрит. Найчастіше він визначається загальним аналізом крові. У більшості чоловіків гематокрит порівняно вищий: 40-41 відсоток, а в деяких випадках може сягати і 51 відсотка.

А ось у жінок він зазвичай перебуває в діапазоні від 36 до 42 відсотків. Більш низькі, порівняно з чоловічими, показники пов’язані з особливостями фізіології — через регулярні менструальні кровотечі кров у жінок оновлюється частіше.

Підвищення гематокриту трапляється в разі збільшення кількості кров’яних клітин (поліцитемії) та нестачі рідини в організмі. Зростання цього показника може свідчити про серйозні захворювання, котрі супроводжуються згущенням крові та тромботичними ускладненнями. Тому, якщо у вас є сумніви з цього приводу, краще здати аналіз, щоб запобігти загостренню ситуації.

Чи можна розрідити кров народними методами? Так. Але зважайте на суворе застереження. Якщо лікар призначив вам ліки для розрідження крові, то скасовувати їх самостійно або ж активно комбінувати з народними рецептами не варто. Спершу потрібно порадитися з фахівцем.

Перевірте цукор, більше пийте та рухайтеся

ЯКЩО густина крові незначна або ви хочете скористатися порадами для профілактики, можна застосовувати такі рекомендації. Найчастіше згущення крові провокують постійні стрибки рівня інсуліну, тому за густої крові не завадить перевірити рівень цукру в крові. Чинниками ризику є також те, що люди п’ють недостатньо рідини та не ведуть активний, спортивний, спосіб життя, через що погіршується циркуляція крові.

За бажання дві останні причини легко усунути збільшенням споживання рідини до двох літрів, особливо в спекотні дні, та щоденними заняттями спортом. Це одна з найкращих «пігулок», яка також розвантажить серце.

Часник творить дива

СУПЕРКОРИСНИМ для серця та крові є часник. Він не тільки має протимікробні властивості, а й розріджує кров. Наявні в ньому біологічно активні речовини аджоен (ахоен) і аденозин зменшують в’язкість, перешкоджаючи злипанню червоних кров’яних клітин, що відповідають за зсідання крові, — тромбоцитів. Завдяки цьому помітно знижується ризик тромбоутворення.

В Індії за участі студентів проводили дослідження, в результаті яких з’ясувалося: щоб поліпшити розсмоктування тромбів, достатньо щоденно вживати три зубчики часнику. Часник можна додавати й у гарячі страви. Від теплової обробки його антитромботичний ефект тільки посилюється.

Один із дієвих засобів для розрідження крові — настоянка часнику з лимоном і медом. Подрібнений часник залити горілкою (на 1 частину часнику — 2 частини горілки), настояти в темному місці два тижні, періодично струшуючи, перецідити. Додати меду й соку лимона (в пропорції 1:1:1). Перемішати, вживати по столовій ложці перед сном.

Куркума, яблучний оцет, вітаміни

КУРКУМА має антибактеріальний та антисептичний ефекти, а також очищує кров, регулює роботу всього організму чи тих його ділянок, де є дисбаланс. Якщо кров густа, то вживання 0,5 ч. л. куркуми, розведеної в склянці теплої води, вранці натщесерце протягом місяця буде хорошим очищенням крові.

Отже, вживайте куркуму, а також яблучний оцет. Якщо у вас немає виразки шлунка та значно підвищеної кислотності, дуже добре за 20 хвилин до їди тричі на день випивати чайну ложку яблучного оцту, можна додати трохи меду на склянку теплої води. Цей напій дуже корисний для перетравлення їжі. Поліпшуючи процес травлення, він сприяє тому, що організм отримуватиме всі мінерали та вітаміни, особливо жиророзчинні вітаміни А, Е, D, К — їхня достатня кількість дуже позитивно позначається на якості крові.

За зсідання крові відповідає вітамін Е. Вживання його допомагає розріджувати кров, поліпшує загальний обмін в організмі, очищує вени від кров’яних згустків. На нього багаті журавлина, ожина, шипшина, городня зелень, спаржева квасоля, насіння соняшнику, рослинні олії, а особливо — риб’ячий жир.

Найбагатша на корисні речовини, омега-кислоти, а також вітамін Е печінка тріски, її бажано їсти бодай раз на тиждень.

Розрідженню густої крові сприяють і овочі: кабачки, помідори, огірки, болгарський перець, гриби, всі види капусти, морква, селера, буряки. Вони щоденно мають бути на вашому столі. Із них можна робити соки, смузі, салати, рагу, варити борщ.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове