Архів
Вівторок,
27 липня 2021 року

№ 55 (19903)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

«Мокрий» ніс сигналізує

Василь ВЕКЛЕНКО,

отоларинголог.

Нерідко на прийомі пацієнти скаржаться, що в них протягом тривалого часу постійно тече з носа. Хоча дихання нормальне, а ніс не закладений.

ЧАСТО з’ясовується, що це не алергія, а в людини просто порушена система травлення. Якщо білки в кишківнику не перетравлюються, то продукти їхнього розпаду, потрапляючи в кров, виділяються через ніс. Наприклад, симптоми «мокрого» носа можуть супроводжувати неперетравлення молочних продуктів. Якщо ви помітили, що порушення травлення і погіршення стану вашого носа пов’язане зі споживанням молокопродуктів, зменшіть їхню кількість у раціоні, відмовтеся від свіжого молока.

Іншою причиною «мокрого» носа можуть бути хронічні запальні процеси в гайморових пазухах. Тут допоможе дим часнику. Візьміть паличку (сухе стебло), що з’єднує зубчики часнику всередині головки, й підпаліть, а потім загасіть, щоб вона тліла й диміла. Нюхайте цей димок, роблячи неглибокі короткі вдихи, щоб дим пішов не в легені, а тільки в ніс.

Не раджу закапувати ніс перекисом водню, як іноді роблять, щоб його підсушити. Можливо, на якийсь час це зумовить судинну реакцію й зупинить виділення, але перекис водню «вб’є» слизову, що з часом може спровокувати ускладнення.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове