Архів
Вівторок,
27 липня 2021 року

№ 55 (19903)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Сигнали організму про зневоднення

Марія ВАНДА,

сімейний лікар.

МИ знаємо, що вода конче потрібна для життя. Лікарі рекомендують дорослим пити від 800 мл до 1,5 літра на день. Якщо ви не дотримуєтеся цих рекомендацій, можете набути шкідливих неприємностей. Ось деякі з них.

Вас тягне на солодке. Зневоднення часто маскується під голод, тому коли ваше тіло вимагає цукру, то вам, найпевніше, не вистачає води. Чому так? Коли ви займаєтеся будь-якою активністю у зневодненому стані, ваше тіло витрачає глікоген (основну форму зберігання глюкози в клітинах) швидшими темпами, тим самим виснажуючи запаси. А після виснаження організм сигналізуватиме про потребу поповнення рівня глікогену — звідси й потяг до солодкого.

Ваша шкіра стає схожою на пластилін. Вона має здатність розтягуватися, а потім повертатися в початковий стан. Ідеться про тургор шкіри. Якщо організм зневоднений, тургор шкіри знижується. Експерти пропонують найпростіший спосіб перевірити, чи зневоднений ваш організм: ущипніть себе за руку й подивіться, як швидко шкіра повертатиметься до попереднього стану. Якщо вона затрималася в такому стані на кілька секунд — ви зневоднені, й із цим треба терміново щось робити.

Неприємний запах із рота. Одна із функцій слини — очищення рота, що запобігає неприємним запахам. Коли ви зневоднені, виробляється менша кількість слини, яка не в змозі боротися з бактеріями. Цей факт, до речі, також значною мірою є винуватцем несвіжого ранкового подиху: під час сну виробляється менше слини, що й сприяє збільшенню кількості бактерій у роті.

Вам буває важче мислити. Коли ви не п’єте достатньо води, сіра речовина у мозку зменшується. Вчені порівнюють це явище зі станом листя рослин без води: клітини мозку немовби всихають і стискаються. Природно, що такі наслідки зневоднення порушують весь процес функціонування мозку, тож якщо відчуваєте, що вам стало важко мізкувати, — випийте води.

При зневодненні дотримуйтеся простих порад:

 тримайте під рукою пляшку води, щоб вживання її стало звичкою;

 їжте побільше фруктів та овочів — вони можуть містити до 20 відсотків необхідної щоденної норми рідини;

 поліпшіть смак води, додавши до неї м’яту, лимон;

 пийте воду кімнатної температури.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове