Архів
Вівторок,
27 липня 2021 року

№ 55 (19903)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Якщо знижена активність щитоподібної залози

Володимир ПАНЬКІВ,

ендокринолог.

ЩИТОПОДІБНА залоза відповідає за отримання енергії клітинами організму. Вона задіяна в більшості метаболічних процесів. Якщо порушено вироблення залозою тиреоїдних гормонів — тироксину (Т4) та трийодтироніну (ТЗ), виникає проблема з енергетичним обміном, гальмуються метаболічні функції. Запізніле виявлення цих проблем може спровокувати вторинні ознаки — високий артеріальний тиск, безпліддя тощо.

У людей із гіпотиреозом (знижена активність щитоподібної залози) формується низький рівень гормонів. Найчастіше це виявляється безпричинною втомою, підвищеною мерзлякуватістю, збільшенням ваги тіла, повільним пульсом, сухою шкірою, ламкістю волосся, схильністю до набряків обличчя, затримкою води в тілі, закрепами, газами, складнощами з концентрацією уваги, депресивним станом.

Негативні ознаки посилюються з перебігом захворювання: якщо гіпотиреоз не лікувати, можливе зниження функціонування щитоподібної залози. Особливо часто це трапляється у жінок. Також на роботу щитоподібної залози можуть упливати діабет 1-го та 2-го типів, аутоімунні хвороби. Важливо звертати увагу на вік і генетику. Люди віком за 60 років мають регулярно перевіряти показники гормонів щитоподібної залози.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове