Архів
П’ятниця,
23 липня 2021 року

№ 54 (19902)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Візьміть до уваги

Не так легко, як здається

Підготував
Антоній КОЛЯДА.

Федеральна поліція Німеччини повідомляє, що в січні — березні цього року було затримано 355 українців-нелегалів. А в квітні у 143 заробітчан із нашої країни тамтешні правоохоронці конфіскували понад 45 тисяч євро. Позаторік із Німеччини загалом депортували 1252 наших співвітчизників.

БАГАТО українців хочуть працювати в цій розвиненій європейській країні, де рівень зарплат у 2-3 рази вищий, ніж у популярній для заробітчан Польщі. У Всеукраїнській асоціації компаній із міжнародного працевлаштування пояснюють, що потрапити туди не так легко. Згідно з міграційною політикою, країна хоче офіційно залучати до себе лише фахівців. Щоб легально там працювати, потрібна робоча віза. Для її отримання слід мати сертифікат, який підтверджує знання німецької мови, і засвідчений рівень фаху, тобто країна повинна визнати диплом українського закладу освіти. Також, звичайно, має бути контракт із роботодавцем.

Тобто некваліфікованим працівникам отримати німецьку робочу візу практично неможливо. Відтак усі привабливі оголошення на кшталт «У друкарню в Ганновері/Дюссельдорфі потрібні чоловіки, жінки, подружжя. Легальне працевлаштування» подані, найімовірніше, шахраями. Як правило, людям обіцяють псевдолегальне працевлаштування на підставі біометричного паспорта чи польської робочої візи, просячи наперед заплатити 150-300 євро і більше. У 90% випадків після отримання коштів шахраї зникають. Деякі фірми-посередники за гроші відправляють у Німеччину людей, видаючи документи, які посвідчують, нібито вони мають право на офіційне працевлаштування. Українці приїжджають, і виявляється, що заявленої компанії не існує.

Кому й удається влаштуватись на роботу, то, як правило, неофіційно (крім тих випадків, коли за контрактом легально їде спеціаліст). Експерти з протидії торгівлі людьми привертають увагу до такого: трапляються випадки, коли люди стають жертвами трудового рабства. У них забирають документи, селять на території, де вони працюють, не дозволяють її покидати, недоплачують (дають, наприклад, 150 євро замість обіцяних 1500 — решту грошей, мовляв, вирахували за харчування і проживання).

Навіть якщо й удасться вдало влаштуватися нелегалом, привезти додому зароблені гроші, найімовірніше, не вдасться. Якщо в особи, яка перебуває в Німеччині, виявляють кошти, походження яких вона не може пояснити, то влада вирішує, що їх отримано нелегально. Гроші конфіскують, а людину депортують. Також існують певні обмеження на ввіз/вивіз готівки. Якщо незадекларовані гроші знайдуть прикордонники, із ними можна попрощатися.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коли на модернізацію грошей шкода
Читати
Риба шукає, де глибше
Читати
Уже не годувальниця?
Читати
Сумна статистика
Читати
Насувається нова хвиля
Читати
У тіні — мільярди
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове