Архів
П’ятниця,
23 липня 2021 року

№ 54 (19902)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Я пенсіонер, перебуваю на повному державному утриманні в будинку-інтернаті. Як мені виплачуватимуть пенсію в разі тимчасового перебування вдома на лікуванні?»

Інокентій ДУДКО.

с. Богданівка

Прилуцького району

Чернігівської області.

 

ЗГІДНО з Порядком перерахування органами Пенсійного фонду України або структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських рад коштів установам (закладам), у яких особи перебувають на повному державному утриманні, та їх використання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2004 №269, у разі вибуття на канікули пенсіонера, який перебуває на повному державному утриманні, органи Пенсійного фонду України видають розпорядження про припинення перерахування частини пенсії Державній установі з дати вибуття з подальшою їх виплатою особі в установленому порядку.

Якщо в повідомленні установи (закладу), в якій особа перебуває на державному утриманні, дати повернення немає, розмір пенсії одержувача не переглядається, тільки припиняється перерахування частини пенсії установі.

Після надходження відомостей про дату повернення особи в установу видається розпорядження про перерахування частини пенсії установі та виплату частини пенсії особі.

 

«Чи може одержувати пенсію у зв’язку із втратою годувальника дитина, яка навчається в духовній семінарії і якій виповнився 21 рік?»

Любов РИХЛО.

с. Сьомаки

Жмеринського району

Вінницької області.

 

ВІДПОВІДНО до законодавства, пенсії у зв’язку з втратою годувальника дітям після 18 років, які навчаються за денною формою, виплачуються до закінчення навчання, але не довше як до досягнення ними віку 23 років. Такі норми поширюються також на дитину, яка подала довідку про навчання в духовній семінарії.

 

«Я пенсіонер, до того ж особа з інвалідністю ІІ групи. Інвалідність встановлено внаслідок поранення, пов’язаного із захистом Батьківщини при виконанні бойових завдань у період проходження військової служби під час мобілізації. Я не маю власного житла, тому зараз проживаю у квартирі на підставі договору оренди. Чи маю я право стати на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надалі отримати житлове приміщення? Куди звернутися із цього приводу?»

Юрій БАГНЮК.

смт Саврань

Одеської області.

 

ТАКИМИ, що потребують поліпшення житлових умов, визнаються особи з інвалідністю внаслідок війни, визначені в пунктах 10-14 частини другої статті 7-ї Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та члени їхніх сімей.

Відповідно до пункту 11-го частини другої статті 7-ї Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», до осіб з інвалідністю внаслідок війни належать особи з інвалідністю з-поміж військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних), які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, отриманих під час безпосередньої участі в Антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО в період її проведення тощо.

Отже, ви належите до громадян, які потребують поліпшення житлових умов, оскільки є особою з інвалідністю внаслідок війни, визначеною в пунктах 10-14 частини другої статті 7-ї Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». З огляду на це, ви маєте право стати на квартирний облік відповідно до чинних Правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень від 11.12.1984 №470 (підпункт 8, пункт 13). Згідно із цими Правилами, квартирний облік здійснюється за місцем проживання громадян у виконавчому комітеті районної, міської, районної в місті, селищної, сільської ради.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коли на модернізацію грошей шкода
Читати
Риба шукає, де глибше
Читати
Уже не годувальниця?
Читати
Сумна статистика
Читати
Насувається нова хвиля
Читати
У тіні — мільярди
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове