Архів
П’ятниця,
23 липня 2021 року

№ 54 (19902)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Діло майстра величає

Звалити стовбур на кілок

Ігор ТАБІНСЬКИЙ.

Львівська область.

Фото автора.

Аж ніяк не у кожному лісгоспі України провадяться змагання звалювальників лісу. А на Львівщині вони перетворюються на справжнє свято.

ТОГО дня, коли лісівники ДП «Бродівський лісгосп» запланували змагання звалювальників лісу, що є відбірковими для участі в обласному конкурсі, природа… сама валила на землю дерева. Шалена буря виривала їх із корінням, ламала гілляччя під густий акомпанемент громів і блискавок, дощу і граду. Головний інженер підприємства Микола Серватович уже подумував про скасування змагань, та, на щастя, потужні вітри за якусь хвилю погнали чорні ковдри хмар на схід і самі щезли разом із ними. Погода заспокоїлася. Повертався спокій також на обличчя директора лісгоспу Ореста Ониськіва, лісничих, суддів, учасників змагань… Отже, можна було без усілякого ризику починати вправляння у майстерності звалювальників, для яких у Лагодівському лісництві, де провадилося суцільне вирубування, залишили 12 підготовлених до змагань сосен.

Звалювання дерев — нелегка технологічна операція, яка потребує неабиякої майстерності та навичок. Щоб їх вдосконалювати, і відбуваються регулярні змагання, конкурси, де своє професійне мистецтво демонструють найкращі аси галузі.

Працівники Бродівського лісгоспу також регулярно беруть участь у таких «лицарських турнірах». Впродовж уже понад 25 років тут провадять відбіркові змагання на обласний і всеукраїнський конкурси майстрів однієї з найголовніших спеціальностей лісової галузі. До речі, таку «розкіш» дозволяє собі не кожне підприємство, а лише крупні лісгоспи, де воістину є кому і з ким змагатися.

Цьогоріч у внутрішніх змаганнях Бродівського лісгоспу взяли участь дев’ять звалювальників: сім дорослих і два юніори.

— Приємно, що більшість учасників — новачки, молодь, і показуватимуть свою майстерність на людях уперше, — наголошує Орест Ониськів. — Це свідчення того, що у лісгоспі розширюються лави професіоналів.

Щоправда, боротьба за перше місце вийшла не надто уперта. Його упевнено посів досвідчений, із шостим розрядом, звалювальник Ігор Прийма, котрий бере участь у таких змаганнях уже вп’ятнадцяте. Він виявився найкращим у чотирьох операціях із п’яти — звалюванні дерева, відокремленні сучків, монтажі нового ланцюга та точного розкряжування стовбура. Того дня фортуна була на боці Ігоря: вперше він поклав своє дерево точнісінько на кілок (на фото). Раніше стовбур уперто ухилявся від потрапляння в ціль бодай на кілька сантиметрів уліво чи вправо. І лише в передостанній дисципліні — розкряжуванні стовбура комбінованим різом — Прийма поступився Володимирові Чаплі із Заболотцівського лісництва.

А ось за друге-третє місця боротьба точилася вперта. «Срібло» дісталося Ярославу Колесникову, а «бронза» — Іванові Савинському.

Завзято змагались і два юніори — Ігор Дзьоба з Підкамінського лісництва та Петро Микитюк із Лешнівського. Обидва випускники лісівничого коледжу, щоправда, вчилися в різні роки і до сьогодні між собою не були знайомі. На відбіркових змаганнях хлопці встигли подружитися та обмінятися хай іще не надто численними штрихами першого досвіду. А перемога дісталася Ігореві Дзьобі. Мабуть, тому що у лісництві він звалює ліс разом із батьком і той ретельно готував сина до двобою — і з деревом, і з суперником. За очками Ігор Дзьоба і серед дорослих міг отримати «срібло». Отже, батькова наука привела сина і в ліс, і до перемоги… Та 20-річний юнак на цьому не зупиняється і вже вчиться заочно на майстра лісу.

Загалом змагання і їх підсумкова таблиця дають чимало підстав для аналізу роботи на підприємстві, зайвий раз підтверджують, що у лісгоспі є віртуози справи, що про рівень їхнього професіоналізму тут дбають і його всіляко заохочують… І морально, і матеріально!

Внутрішні змагання звалювальників лісу на базі Сусідовицького лісництва відбулися й у ДП «Старосамбірське лісомисливське господарство». До речі, тут вони також провадяться щорічно.

— Такі заходи цементують командний дух у колективі, — переконаний директор ДП «Старосамбірське ЛМГ» Юрій Мрочко, — покращують професійні навики працівників і, демонструючи найкращий досвід, водночас стимулюють до роботи над помилками.

Учасники, так само, як і в Бродах, виконували п’ять основних вправ. Перше місце у змаганнях посів Роман Дзьондза, друге — Андрій Качківський, на третьому — Микола Червак.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коли на модернізацію грошей шкода
Читати
Риба шукає, де глибше
Читати
Уже не годувальниця?
Читати
Сумна статистика
Читати
Насувається нова хвиля
Читати
У тіні — мільярди
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове