Архів
П’ятниця,
23 липня 2021 року

№ 54 (19902)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Житомирщина

Побудують патронний завод

Галина ВЕРНИГОРА.

ПІСЛЯ російської агресії 2014 року Україна втратила свій єдиний завод із виробництва набоїв, розташований у нині окупованому Луганську. Відтоді постійно ведуться розмови про побудову нового, адже це питання національної безпеки. Нарешті таке підприємство оборонного комплексу з’явиться у промисловій зоні Житомира. Як повідомила ОДА, американська компанія інвестує в побудову підприємства та його технологічне оснащення понад 100 мільйонів доларів. Із введенням його у дію для краян з’явиться майже пів тисячі робочих місць. Передбачена й обов’язкова квота для учасників АТО/ООС, зокрема для військових з інвалідністю. Міськрада наразі вже дала згоду на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо земельної ділянки площею 14,5 га для подальшої передачі її Товариству з обмеженою відповідальністю «Житомирський патронний завод».

Тільки п’ять військкоматів

У ЗВ’ЯЗКУ з адміністративною реформою (укрупнення районів до чотирьох) у краї провели й реорганізацію військкоматів. Тепер їх теж чотири районних та один міський, і вони мають назву: Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП): Житомирський, Бердичівський, Новоград-Волинський, Коростенський і Житомирський міський. Їх функції і завдання залишилися незмінними. Колишні районні військкомати стали їх відділами.

ЗНО на 200 балів

ДЕВ’ЯТЬ випускників краю отримали максимальні 200 балів під час ЗНО. Так, найвищий бал з англійської мови отримали троє учнів з Житомира — представники ЗОШ №28, міського ліцею №25 та ліцею №1. Крім того, учень із ліцею №1 на 200 балів склав ЗНО з математики. Представник Коростишівської ЗОШ №1 отримав 200 балів із фізики, Житомирської ЗОШ №27 — з біології. На 200 балів українську мову та літературу склали учні Коростишівського навчально-виховного комплексу «Спеціалізована школа І ступеня — гімназія» імені Олега Ольжича, Житомирської ЗОШ №7 та Бердичівського загальноосвітнього колегіуму №14. Як бачимо, всі випускники із міських навчальних закладів. Є привід замислитись про якість загальної освіти у селах та селищах.

Цьогоріч в Україні 550 учасників ЗНО набрали по 200 балів принаймні з одного предмета. Для порівняння — 2020 року таких вступників було 447.

Нарешті дочекалися

В ОБЛАСНОМУ центрі у комунальному підприємстві «Лікарня №1» запрацювала оновлена клініко-діагностична лабораторія. Раніше лаборанти перебували у приймальному відділенні адміністративного корпусу. Відтепер 46 працівників мають відокремлене приміщення із ремонтом та сучасним обладнанням, що суттєво розширило спектр надання послуг. «У рамках програми медичних гарантій ми придбали біохімічний та імуноферментний аналізатори, коагулометр, набір мікроскопів. До цього працювали на шкільних… Оновили також обладнання для стерилізації виробів лабораторного призначення», — каже завідувачка лабораторії Любов Моріна.

До речі, імуноферментний аналізатор дає змогу провести, окрім аналізу на антитіла до коронавірусної інфекції та ВІЛ, ще ендокринологічний та перинатальний скринінг, тобто забезпечити виконання окремого пакета медичних послуг НСЗУ — «ведення вагітності в амбулаторних умовах».

«Ремонт нової клініко-діагностичної лабораторії здійснювався на умовах співфінансування. З місцевого бюджету виділено більш як мільйон гривень. 2,7 млн лікарня отримала у результаті договорів із НСЗУ», — наголосила заступниця міського голови Марія Місюрова.

Земля іде на продаж

ІЗ МОМЕНТУ відкриття ринку землі, з 1 липня, на Житомирщині, за даними ОДА, продано 40,5 гектара землі cільськогосподарського призначення. Для чого було укладено 38 угод купівлі-продажу земельних ділянок.

Як крали, так і крадуть              

В РЕГІОНІ продовжують затримувати вантажівки з нелегальною деревиною. Зокрема, днями близько 15-ї години під час патрулювання автомобільної дороги Київ — Чоп інспектори поліції зупинили вантажний автомобіль DAF. Під час перевірки документів водія патрульні встановили, що інформація у товаротранспортній накладній не відповідає дійсності. Деревина та бирки на лісовій продукції відрізняються від тих, що вказані у наявних документах.

Правову кваліфікацію та подальше фіксування події здійснюватимуть слідчі.

Необережність та недогляд призводять до трагедії

ВІДПОЧИНОК біля водойм не тільки користь, а й небезпека. Від початку купального сезону, з 1 червня, на водних об’єктах області вже загинули 16 осіб, у тому числі дві дитини.

Так, минулих вихідних в селищі Іршанськ Коростенського району в озері втопився 38-річний чоловік. Тоді ж у селі Тарасівка Житомирського району теж трапилася трагедія: у місцевому кар’єрі потонув 6-річний хлопчик…

Попередньо з’ясувалось, що біля водойми того дня відпочивали дві подруги зі своїми дітьми. Малеча плескалась у воді, а коли раптово здійнявся вітер і зіпсувалась погода, жінки гукнули дітям, щоб виходили з води, а самі почали похапцем збиратися додому. За кілька хвилин виявилось, що немає 6-річного хлопчика. Сполохана мати почала гукати його, однак дитина не відзивалась. Самостійні пошуки теж нічого не дали.

«На березі того вечора було багато відпочивальників. Однак ніхто з дорослих чи дітей не бачив, чи виходив хлопчик із води. Його старшому братику та іншим дітлахам з компанії здавалось, що він таки був на березі. Тож фактично до ночі ми прочісували берег водойми та узлісся. Ніхто не залишився байдужим до події й серед відпочивальників. Люди пірнали, обстежували зарості у воді, сподіваючись знайти дитину», — розповіла старший інспектор підрозділу ювенальної превенції ГУНП Житомирщини Тетяна Цимбалюк.

Уранці наступного дня рятувальники виявили тіло хлопчика на дні водойми заплутаним у водоростях. ДСНС вкотре закликає дотримуватися правил безпеки під час відпочинку на воді, адже у більшості випадків люди гинуть на воді через власну необережність, а малі діти — через недогляд.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коли на модернізацію грошей шкода
Читати
Риба шукає, де глибше
Читати
Уже не годувальниця?
Читати
Сумна статистика
Читати
Насувається нова хвиля
Читати
У тіні — мільярди
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове