Архів
П’ятниця,
23 липня 2021 року

№ 54 (19902)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Неокупований Донбас

Пам’ятник Василю Стусу

Михайло ГУБАШ.

В КРАМАТОРСЬКУ на Донеччині встановлено пам’ятник видатному поету-дисиденту, борцю за волю України, який загинув у радянських таборах, Герою України Василю Стусу.

Скульптурну композицію встановили на перетині вулиць Дружби і Василя Стуса. Вона складається з арки з витесаними на ній уривками віршів Стуса та металевої дошки. На її лицевому боці — портрет поета, а на зворотному — цитата з його вірша: «Народе мій, до тебе я ще верну, як в смерті обернуся до життя».

Ініціатором встановлення пам’ятника став Клуб підприємців Краматорська. Меценатами стали відомі у місті благодійники — Ірина та Володимир Сергієнки (завод «Донмет»), автор скульптурної композиції — заслужений художник України краматорець В’ячеслав Гутиря у співдружності з колегою і земляком Сергієм Друзякою.

Життєвий шлях Василя Стуса, який народився на Вінниччині, нерозривно пов’язаний із Донеччиною. В обласному центрі (тоді м. Сталіно) він закінчив середню школу зі срібною медаллю, затим — історико-філологічний факультет Донецького педагогічного інституту з червоним дипломом. У 1961-1963 роках працював учителем української мови та літератури в середній школі №23 нині окупованої Горлівки. Затим — літературним редактором українськомовної частини редакції газети «Соціалістичний Донбас», аж доки не вступив до аспірантури Інституту літератури ім. Т. Шевченка Академії наук УРСР у Києві.

На урочистий захід, присвячений встановленню пам’ятника видатному українцю, зібрались кількасот краматорців і гостей міста. «Це повернення до нашої історії, повернення до наших героїв, які вже тоді боролися за нашу свободу», — зазначила у своєму виступі Ірина Сергієнко.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коли на модернізацію грошей шкода
Читати
Риба шукає, де глибше
Читати
Уже не годувальниця?
Читати
Сумна статистика
Читати
Насувається нова хвиля
Читати
У тіні — мільярди
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове