Архів
П’ятниця,
23 липня 2021 року

№ 54 (19902)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Яблука нового врожаю

Маргарита СИТНИК.

НА РИНКУ вже з’явилися українські яблука ранніх сортів. Цьогоріч урожай почали збирати майже на 10 днів пізніше, ніж торік: через несприятливі погодні умови дозрівання фруктів затрималося. Крім того, садівники нарікають на великий відсоток втрат серед яблук ранніх і літніх сортів, які постраждали від граду. Це вплине і на врожайність, і на якість фруктів.

Сьогодні основну пропозицію на ринку становить яблуко сорту Женева. Ціни на перші партії на рівні 15-25 грн/кг — майже, як торік. За словами садівників, наразі активність гуртових покупців досить низька, адже ранні яблука надходять невеликими обсягами. Та вже найближчими тижнями фрукти повинні масово з’явитися на ринку.

Рослинництво прибутковіше

ЗГІДНО з даними Держстату, за підсумками минулого року рентабельність основних позицій рослинництва становила: зерна — 20% (для порівняння, 1990 р. ця цифра була 275,1%), насіння соняшнику — 39,4% (236,5%), картоплі — 11% (27,2%), овочів відкритого ґрунту — 8,3% (27,6%). При цьому така тенденція спостерігається протягом останніх трьох десятиліть. Наприклад, 1992 року рентабельність рослинництва перевищувала 214% і ніколи не була негативна. Найвигідніше нині виробництво насіння соняшнику. Його рентабельність за минулий рік зросла на 70%.

Натомість тваринництво стабільно «здає». За підсумками 2020-го, із шести основних позицій збільшили прибутки тільки дві: виробництво молока та свинарство. Хоча й останнє нині потерпає. Годівля тварин здорожчала на 20% порівняно з торішніми цінами, ще й доводиться витримувати конкуренцію з імпортною продукцією з Данії, Польщі та Нідерландів, котра дешевша за українську. А найзбитковіша галузь — виробництво м’яса овець і кіз.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коли на модернізацію грошей шкода
Читати
Риба шукає, де глибше
Читати
Уже не годувальниця?
Читати
Сумна статистика
Читати
Насувається нова хвиля
Читати
У тіні — мільярди
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове