Архів
П’ятниця,
23 липня 2021 року

№ 54 (19902)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Освіта

Гаряча абітурієнтська пора  

Олена КОЩЕНКО.

Завершився третій тиждень вступної кампанії до закладів вищої освіти.

РЕЄСТРАЦІЯ електронних кабінетів для вступу на перший курс для здобуття ступеня молодшого бакалавра або бакалавра розпочалася ще 1 липня. Тоді ж стартував і прийом заяв та документів у вишах.

За даними Міністерства освіти і науки, вступники створили 453 тисячі електронних кабінетів, через які подали майже 800 тисяч заяв. Така розбіжність пояснюється тим, що цьогоріч випускники загальноосвітніх шкіл можуть подати до п’яти заяв на місця державного та регіонального замовлення на будь-які спеціальності. Натомість ті, хто має намір навчатися на контракті, мають право подати як максимум до 30 заяв у різні заклади вищої освіти. І, як бачимо, абітурієнти своїм шансом активно скористались.

До речі, цього року істотно збільшено державне замовлення на інженерно-технічні та природничі спеціальності, як-от: «Кібербезпека», «Мікро- та наносистемна техніка», «Біотехнології та біоінженерія», «Біомедична інженерія», «Авіоніка», «Механічна інженерія», «Автоматизація і приладобудування» тощо. Натомість зменшено, приміром, підготовку на бюджеті правників, філологів. (Деталі відповідної урядової постанови наша газета вже повідомляла читачам).

У цьогорічної вступної кампанії також є й ще одна особливість. Уперше приватні заклади вищої освіти зможуть здійснювати підготовку молодших бакалаврів та бакалаврів за державним замовленням. Відповідну постанову ухвалив Кабінет Міністрів. Але лише у разі, якщо їх оберуть для майбутнього навчання вступники із високими балами, охочі саме у цьому приватному виші здобути ту чи іншу профільну спеціальність коштом бюджету. Словом, іще глибше впроваджується у дію заявлений МОН принцип фінансування вищої освіти: гроші ходять за студентом. Цього року, як повідомив міністр освіти Сергій Шкарлет, вже 9 приватних вищих навчальних закладів зможуть зараховувати абітурієнтів на бюджетну форму навчання.

Тим часом вступна кампанія-2021 триває. Ще 20 липня на сайті vstup.edebo.gov.ua було опубліковано проміжні рейтинги вступників, які беруть участь у конкурсі на молодшого бакалавра, бакалавра та магістра. У розміщених документах кожен абітурієнт може побачити всі заяви, подані на конкурс, та відстежити своє місце в загальнодержавному рейтингу за обраними спеціальностями. Зрештою 22 липня, перед завершенням прийому заяв, було оприлюднено оновлений фінальний рейтинг. Який, між іншим, іще зазнаватиме змін. Адже щасливчикам іще належить у відведений термін устигнути подати оригінали документів та особисту заяву до приймальної комісії навчального закладу. Тільки тоді вакантне бюджетне місце вважатиметься остаточно зайнятим.

Ясна річ, когось рейтинговий список порадував, а когось і розчарував, якщо не вдалося потрапити у прохідний «зелений коридор» на омріяну бюджетну спеціальність, вказану як пріоритетну №1. Ще б пак! Зазначений вступником пріоритет не може бути змінений. Тож у родині доведеться розглянути варіант навчання за бажаною спеціальністю, але вже не коштом держави, а з власної кишені. Оскільки заявлений пріоритет одночасно зберігається і для контрактного навчання.

Але й тоді все одно доведеться взяти участь у загальному рейтинговому конкурсі на навчання за контрактом. І ще не факт, що зі своїми балами пощастить туди вступити. Адже на контрактні місця на популярні спеціальності у вишах теж велика конкуренція.

За даними експертів, цьогоріч українські абітурієнти найчастіше обирають інформатику та інформаційні системи, бізнес та менеджмент, медицину і ветеринарію, економіку та право, міжнародні відносини і журналістику, архітектуру, мистецтво та дизайн. Але, звичайно, дочекаймося завершення вступної кампанії. Можуть бути і сюрпризи щодо вподобань. І досить несподівані.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коли на модернізацію грошей шкода
Читати
Риба шукає, де глибше
Читати
Уже не годувальниця?
Читати
Сумна статистика
Читати
Насувається нова хвиля
Читати
У тіні — мільярди
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове