Архів
П’ятниця,
23 липня 2021 року

№ 54 (19902)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

«Монобільшість» керована, опозиція активна

Марина ТІШКОВА.

Не змогли депутати натішитися «канікулами»: на вимогу В. Зеленського у вівторок було скликане позачергове засідання. Втім, Голова ВР Д. Разумков попередив колег, що відриватися від своїх справ треба буде кілька разів: заплановане урочисте засідання з приводу 30-річчя Незалежності,
також можливі позачергові сесії.

НЕОБХІДНІСТЬ скликати позачергове засідання виникла у зв’язку з постановами про скасування рішень про прийняття законопроєктів, які стосувалися судової реформи (щодо Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя) і реформи Укроборонпрому. Їх було зо два десятки авторства депутатів різних фракцій і груп, котрі критикують вищезазначені ініціативи.

Змогли прийти в сесійну залу на вимогу Президента лиш… 99 членів парламенту. З них, що цікаво, лише 67 «слуг» із 243. У решти фракцій (крім «ОПЗЖ», звісно) та об’єднань, утім, відвідуваність була не ліпша. Від «Голосу» прийшли троє «чергових», по кілька чоловік із депутатських груп «Довіра» та «Партія «За майбутнє». Лише від «Європейської солідарності» та «Батьківщини» прийшли по половині депутатів. Чого, однак, вистачило, щоб провалити постанови, а саме цього прагнула команда влади.

Тепер буде реформований оборонно-промисловий комплекс: державні та казенні оборонні підприємства, які входять до структури Укроборонпрому, перетворять на господарські товариства. Сам концерн стане акціонерним товариством, 100% акцій якого володітиме держава, та виконуватиме роль такого собі корпоративного центру. Така перебудова загалом зачепить 137 підприємств Укроборонпрому, 21 із яких розташоване на тимчасово окупованих територіях. Усі кошти від реалізації надлишкового та непрофільного майна оборонно-промислового комплексу, як заявлено, підуть на потреби оборонних заводів.

Також реформування чекає на Вищу раду правосуддя: нагадаємо, парламент ухвалив у другому читанні законопроєкт, яким передбачається перевірка на доброчесність членів Вищої ради правосуддя за участі міжнародних експертів, що матимуть вирішальний голос. Також зміниться порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Коментуючи майбутню реформу, політологи зауважують: якщо раніше суди при всіх проблемах і недоліках були таки наші, українські, то тепер однією з трьох гілок влади фактично керуватимуть закордонні «куратори».

Нинішня, п’ята, сесія Верховної Ради IX скликання офіційно завершується сьогодні. Впродовж неї парламент розглянув майже 700 законопроєктів, з яких 170 ухвалено в цілому та 110 — у першому читанні. Наступна сесія, «зимова», розпочнеться 7 вересня і триватиме до 21 січня 2022 року. Комітет виборців України, прискіпливо стежачи за роботою депутатів, повідомив, що 27 народних обранців пропустили понад 90% голосувань, а двоє не проголосували жодного разу протягом сесії. Найактивнішими були члени фракцій «Слуги народу» та «Європейської солідарності» (пересічно участь у голосуваннях брали 84% перших та 79% других). Що цілком закономірно. Пропрезидентська політсила налаштована на утримання рейтингів та популярності, а опозиційна — на долучення нових прихильників.

Оцінюючи загальну роботу парламенту, деякі політологи дійшли висновку, що вона була досить результативна. Втім, не можна не помітити керованість «монобільшістю» з боку Офісу президента. Власне, її й збирали саме для цього (як заявив свого часу у зверненні до В. Зеленського усунений від президентського «тіла» його фактичний творець А. Богдан, «сконцентрували демократичним шляхом абсолютну владу у країні»). Руками «слуг» також, підсумовують, Главі держави вдалося остаточно закріпитися в уряді, адже А. Авакова на посаді міністра внутрішніх справ змінив член «монобільшості» Д. Монастирський.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Коли на модернізацію грошей шкода
Читати
Риба шукає, де глибше
Читати
Уже не годувальниця?
Читати
Сумна статистика
Читати
Насувається нова хвиля
Читати
У тіні — мільярди
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове