Версія для друку До списку статтей Як діють на мікроби розчини для дезінфекції? Такі розчини
ще називають антисептиками, бо вони знезаражують шкідливі мікроорганізми. І ось
яким чином. Дезінфекційна речовина проникає у мікробну клітину і в ній вступає
у хімічні реакції з білками, що у результаті призводить до денатурації білків і
загибелі всієї хвороботворної клітини. Денатурацією називається втрата білком
його природної структури і властивостей унаслідок впливу різних зовнішніх
факторів. Найпростішим прикладом денатурації є процес, що відбувається при
варінні або обсмажуванні на сковороді яйця, коли його білок, але вже під
впливом високих температур, стає щільним і непрозорим. Проте різні
дезінфекційні речовини упливають на білки по-різному. Так, хлорка і перекис
водню викликають їхнє незворотне окислювання. Мінеральні кислоти і луги
призводять до їхнього гідролізу (реакції обмінного розкладу між речовиною і
водою). Фенольні препарати — до згортання. Спирт також
спричиняє денатурацію білків. При цьому для стерилізації хірургічних
інструментів використовується 95-96-відсотковий етиловий спирт. Тоді як обробку
ран, рук хірурга і ділянок тіла пацієнта перед операцією проводять
70-відсотковим розчином спирту, оскільки чистий надто швидко денатурує білки в
поверхневому шарі шкіри. Через це він потім гірше просочується в глибокі її
пори, де ще можуть залишатися мікроорганізми. Взагалі ж дезінфекційна здатність
притаманна спирту аж до його розчину концентрації 50%. Версія для друку До списку статтей | |