Архів
П’ятниця,
23 липня 2021 року

№ 54 (19902)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник

Соняшник

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малювала Світлана УРБАНСЬКА.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Як діють на мікроби розчини для дезінфекції?

Такі розчини ще називають антисептиками, бо вони знезаражують шкідливі мікроорганізми. І ось яким чином. Дезінфекційна речовина проникає у мікробну клітину і в ній вступає у хімічні реакції з білками, що у результаті призводить до денатурації білків і загибелі всієї хвороботворної клітини. Денатурацією називається втрата білком його природної структури і властивостей унаслідок впливу різних зовнішніх факторів. Найпростішим прикладом денатурації є процес, що відбувається при варінні або обсмажуванні на сковороді яйця, коли його білок, але вже під впливом високих температур, стає щільним і непрозорим.

Проте різні дезінфекційні речовини упливають на білки по-різному. Так, хлорка і перекис водню викликають їхнє незворотне окислювання. Мінеральні кислоти і луги призводять до їхнього гідролізу (реакції обмінного розкладу між речовиною і водою). Фенольні препарати — до згортання.

Спирт також спричиняє денатурацію білків. При цьому для стерилізації хірургічних інструментів використовується 95-96-відсотковий етиловий спирт. Тоді як обробку ран, рук хірурга і ділянок тіла пацієнта перед операцією проводять 70-відсотковим розчином спирту, оскільки чистий надто швидко денатурує білки в поверхневому шарі шкіри. Через це він потім гірше просочується в глибокі її пори, де ще можуть залишатися мікроорганізми. Взагалі ж дезінфекційна здатність притаманна спирту аж до його розчину концентрації 50%.

Версія для друку          До списку статтей

Перевір свою увагу

Знайди 15 розбіжностей між малюнками.

 

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове