Архів
П’ятниця,
23 липня 2021 року

№ 54 (19902)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Наша поштаСоняшник

Наша пошта

Версія для друку          До списку статтей

Оце так рукастий!

Олег КРИВОНІС.

с. Чернятин

Жмеринського району

Вінницької області.

Фото автора.

ІВАН Дячок уже 35 років викладає студентам економіку в Чернятинському коледжі Жмеринського району. А в позаурочний час займається технічною творчістю. Таких називають «рукастими»: чого тільки не виробляє Іван Йосипович! Та ще й так майстерно, з вигадкою, що його вироби неодноразово брали участь у виставках технічної творчості рідного навчального закладу.

А виявив у собі Іван Йосипович такий талант, коли споруджував будинок.

— У лихі 1990-ті панував тотальний дефіцит на все, зокрема й на будматеріали, — згадує чоловік. — А якщо вони й десь були, то коштували надто дорого. Нам же зарплату виплачували нерегулярно. От і довелось робити все власноруч. Спершу з підручних матеріалів змайстрував фугувальний верстат, затим токарний для дерева. Навчився з їх допомогою не лише стругати дошки для підлоги, а й виготовляти вікна, двері та меблі. Дуже хотілось якомога швидше перейти у власну хату, і це, мабуть, стало найбільшим стимулом.

Ще не довівши будівництво хати до завершення, вирішив: потрібен власний транспорт, тому що в селі без «коліс» дуже сутужно. От і поставив собі за мету зробити невеличкий автомобіль. І зробив. Раму зварив зі 100-міліметрових швелерів. Задній міст узяв від «двадцять першої» «Волги». Двигун бензиновий УД-2 — від армійської електростанції. Коробка передач та кермова система — від вантажівки «ГАЗ-51». Задні колеса уазівські. Передні — від культиватора. Все причепив, змонтував, і вийшов досить вдалий автомобільчик. Без кабіни, але з двома сидіннями та кузовом. У селі його прозвали «тарантасом». Двигун, щоправда, трохи слабуватий, але йому під силу перевозити до двох тонн вантажу. Таким чином у мене на обійсті з’явились власні «конячка» та «віз». Їм обом уже років по 25, однак вони мене й досі дуже виручають. Без них, як без рук.

— Після «тарантаса» взявся за удосконалення колись придбаного мотокультиватора, — каже Іван Дячок. — Одного разу мені спало на думку: а що, коли пристосувати його ще й до садіння та копання картоплі? Вручну довго і важко, а з технікою було б легше й веселіше! Виготовив станину, яка зробила культиватор нижчим. До неї прикріпив спеціальні колеса із ґрунтозачепами. Приробив «лапу», передаточний ланцюг, й культиватор запрацював у новому амплуа. Ми ним уже понад 10 років копаємо і садимо картоплю. При цьому він решту своїх функцій не міняв.

А затим сільський майстер почав мріяти… про трактора. Довелось трохи поморочитись, але таки довів свій виріб до пуття. Згодом виготовив до нього культиватор. У найближчих планах — доробити фрезу й привід до неї. А ще планує знову виготовляти меблі, табуретки, журнальні столики. Такі, щоб залишились на згадку дітям та онукам...

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове