Архів
Вівторок,
20 липня 2021 року

№ 53 (19901)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Алло, Токіо!

Iз зірками і без них

Микола МОТОРНИЙ.

23 ЛИПНЯ нарешті стартує токійська Олімпіада-2020. Від України у ній візьмуть участь 158 спортсменів, які змагатимуться із 26 видів спорту (35 дисциплін). Список остаточний, жодних змін у ньому вже бути не може.

Це найменша кількість учасників за весь час незалежності. Другі Ігри поспіль Україна оновлює цей сумний антирекорд: у Ріо було 206 спортсменів. Причому цього разу падіння дуже істотне — мінус 48 спортсменів. Із 10 видів спорту Україна втратила ліцензії, а придбала тільки з одного — нового для себе — карате..

Найбільша кількість спортсменів від України буде делегована у легкій атлетиці — 47. Ще по 10 представлятимуть боротьбу та веслування на байдарках і каное. Також наші олімпійці змагатимуться із таких видів: бокс, важка атлетика, велосипедний спорт, академічне веслування, спортивна гімнастика, художня гімнастика, дзюдо, карате, кінний спорт, легка атлетика, плавання, синхронне плавання, фехтування, стрільба з лука, стрільба кульова, стрільба стендова, стрибки на батуті, стрибки у воду, сучасне п’ятиборство, теніс, теніс настільний, тріатлон. Серед олімпійців є добре знайомі читачам імена. Зокрема, це лідери українського і світового спорту: борець Жан Беленюк, велосипедистка Яна Беломоіна, гімнаст Ігор Радівілов, дзюдоїстка Дар’я Білодід, каратистка Анжеліка Терлюга, плавець Михайло Романчук, стрілок Павло Коростильов, фехтувальниця Ольга Харлан…

На жаль, кілька зіркових українських олімпійців, які після Ріо продовжують спортивну кар’єру, не поїдуть в Токіо. У кожного свої причини. Серед них — гімнаст Олег Верняєв. На початку року 27-річного спорт-смена Міжнародна федерація спортивної гімнастики усунула від усіх змагань. Причини цього рішення FIG все ще до кінця не відомі. Сам Верняєв, як і його тренер Геннадій Сартинський, відмовляються від будь-яких коментарів із цього приводу. У Ріо-2016 Верняєв завоював дві медалі: золоту на брусах і срібну з багатоборства.

Бронзовий призер тієї ж Олімпіади зі стрибків у висоту Богдан Бондаренко не встиг виконати норматив, необхідний для потрапляння на Ігри, — 233 сантиметри. 31-річний легкоатлет не змагався півтора року і зміг повернутися в сектор тільки на чемпіонаті України наприкінці червня, але тоді йому підкорилася планка лише на 226 см. Це був для Бондаренка найкращий результат сезону.

29-річний плавець Андрій Говоров також не виконав олімпійського нормативу. У травні в Римі українець став срібним призером на чемпіонаті Європи на дистанції 50 м батерфляєм (з цієї ж дисципліни він є і рекордсменом світу), однак це не олімпійська дистанція. На 50-метрівці вільним стилем він був тільки п’ятий, не виконавши нормативу на Ігри.

Триразовий чемпіон Європи і дворазовий призер чемпіонатів світу важкоатлет Дмитро Чумак був однією з головних надій України на медалі в Токіо, проте кілька тижнів тому Міжнародна федерація важкої атлетики (IWF) тимчасово відсторонила його від усіх змагань через підозри в спробі ухилитися від проходження допінг-тестування і підкупу допінг-офіцера. Сам Чумак всі звинувачення відкидає, називаючи ITA найкорумпованішою організацією в світі.

Легкоатлетка Ольга Ляхова олімпійський норматив виконала ще до пандемії і, відповідно, до перенесення Ігор-2020 на рік. Дворазова чемпіонка Європейських ігор-2019 і бронзовий призер чемпіонату Європи-2018 в травні стала мамою. Проте Ольга продовжувала підготовку до Ігор і розраховувала на поїздку в Токіо, але в останній момент тренери відмовились внести її до складу олімпійської збірної.

Чемпіонка світу, Європейських ігор і триразова чемпіонка Європи з вільної боротьби Юлія Ткач програла внутрішню конкуренцію Ірині Коляденко, яка істотно додала за останній рік. Їй пішло на користь перенесення Олімпійських ігор. У січні цього року Коляденко виграла чемпіонат України, тоді як Ткач стала лише третьою. У березні Юлія ще й захворіла на коронавірус, через що пропустила олімпійський відбір, на якому Коляденко і виборола ліцензію.

Що ж, спортивна доля примх-лива. Побажаємо усім спортсменам перемог та триматимемо кулаки за наших олімпійців!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пошта підвищує ціни
Читати
У платіжках — додаткова графа
Читати
Iспити для держслужбовців
Читати
Заманюють за кордон
Читати
Не спроможні розрахуватися
Читати
Перевертні у формі
Читати
Ціни і тарифи — найбільша проблема
Читати
Зріс розмір аліментів
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове