Архів
Вівторок,
20 липня 2021 року

№ 53 (19901)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Обережно: шахраї

Не годуйте аферистів

Олена КОВАЛЕНКО.

Сумська область.

ХТОЗНА, що снилося напередодні того лиховісного дня пенсіонерці з міста Шостка. Чи віщувало передчуття не брати телефонної слухавки, не підтримувати розмови з незнайомкою? Але коли ти на пенсії, бракує спілкування, а тут такий приємний голос, та й пропозиція цікава! Одне слово, розмова відбулася. Незнайомка, що зателефонувала, назвала персональні дані пенсіонерки, потім стала розпитувати, чи користувалася остання послугами однієї з фірм, яка реалізує лікарські препарати? І майже одразу викликала довіру до себе.

Жінка пригадала, що справді кілька років тому замовляла мазь, проте бажаного ефекту від неї не отримала, тому більше не купувала. Тоді телефонна співрозмовниця повідала, що стосовно власників цієї фірми відкрили кримінальне провадження начебто за обман покупців. Ба більше, справедливість узяла гору: у них навіть вилучили майно та гроші і тепер через суд ці кошти повертатимуть потерпілим. Тож їй, мешканці Шостки, також мають відшкодувати моральні та матеріальні збитки сумою 18 тисяч гривень.

Тут довірливій жіночці схаменутися б і струсити локшину з вух. Але павутина єлейної шахрайки вже міцно тримала її: послухалась порад телефонної співрозмовниці, в яких вона рекомендувала зателефонувати за вказаними нею номерами мобільних телефонів і з’ясувати процедуру повернення коштів. Ті абоненти, назвавшись співробітниками банку та казначейства, підтвердили, що все так, і, мовляв, перш ніж отримати відшкодування, потрібно сплатити судовий збір, страховку, податок… Відтак ці кошти разом із компенсацією повернуться на її рахунок.

Повіривши їм, жінка перерахувала свої кревні на вказані номери банківських карток. А в призначений день, коли мала отримати їх назад, та ще й із доважком 18 тисяч гривень, її ошелешили новиною, що грошей не буде, бо вони не встигли направити відповідні документи. Втім, запропонували інший вихід — сплатити ще 15 тисяч гривень, щоб потрапити в «пільгову категорію» для відшкодування.

Ось тоді пенсіонерка і зрозуміла, що стала жертвою аферистів, та звернулася в поліцію, оплакуючи свої 37 тисяч.

У відділі комунікації Національної поліції Сумської області повідомили, що за даним фактом у поліції відкрили кримінальне провадження за ознаками ч. 2-ї ст. 190-ї «Шахрайство» Кримінального кодексу України, в рамках якого ведуться пошуки зловмисників.

Правоохоронці, які постійно стикаються з подібними випадками, коли шахраї вигадують дедалі нові схеми ошукування довірливих людей, не втомлюються повторювати, що слід зважено і скептично ставитися до звабливих пропозицій од невідомих телефонних співрозмовників чи зайд, котрі навідуються до помешкань переважно людей старшого віку. Не поспішайте віддавати до рук аферистів гроші, які дісталися вам нелегкою працею.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пошта підвищує ціни
Читати
У платіжках — додаткова графа
Читати
Iспити для держслужбовців
Читати
Заманюють за кордон
Читати
Не спроможні розрахуватися
Читати
Перевертні у формі
Читати
Ціни і тарифи — найбільша проблема
Читати
Зріс розмір аліментів
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове