Архів
Вівторок,
20 липня 2021 року

№ 53 (19901)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Довкілля

Знову пилова буря

Марія КРАМАР.

УКРАЇНУ знову накрила пилова буря, яка утворилася в африканській пустелі Сахара, а до нас прийшла з території Польщі. Щільна завіса піщаного пилу зависла над заходом і частиною півночі країни.

Це вже другий такий природний катаклізм протягом нинішнього літа. Кілька тижнів тому жителі північних і центральних регіонів потерпали від пилової бурі, яку принесло до нас з прикаспійського регіону Росії.

Українці реагують на це кліматичне явище по-різному. Дехто навіть не помічає особливих змін, мовляв, як дихалось, так і дихається — у спеку завжди важко. Але багатьом дрібний піщаний пил додає великих проблем. Особливо це стосується тих, хто страждає на астму, алергію. Медики радять їм, якщо змога, кілька днів не виходити на вулицю, не відкривати вікна. Звичайно, увечері, коли настає хоча б невелика прохолода, дуже хочеться впустити її в оселю. Тоді варто провітрювати кімнати почергово, а після цього робити вологе прибирання.

Скільки «гостюватиме» африканська непрохана гостя? За словами синоптиків, до середини тижня основна її частина полишить нашу територію, а дощі, які прогнозуються від четверга, остаточно «вимиють» пил з атмосфери.

Водночас кліматологи констатують: пилові бурі стають для нас звичним явищем. Причому потерпатимемо не тільки від «чужинських», а й вітчизняного «замісу». Через кліматичні зміни відбувається катастрофічна повітряна ерозія ґрунтів, а лісосмуги, які масово висаджувалися в Україні у 1950-1960-х роках, практично знищені. Навіть якщо вже сьогодні їх почнуть активно відновлювати (хоча це з області фантастики), то минуть роки, поки вони почнуть захищати від вітрової ерозії.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пошта підвищує ціни
Читати
У платіжках — додаткова графа
Читати
Iспити для держслужбовців
Читати
Заманюють за кордон
Читати
Не спроможні розрахуватися
Читати
Перевертні у формі
Читати
Ціни і тарифи — найбільша проблема
Читати
Зріс розмір аліментів
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове