Архів
Вівторок,
20 липня 2021 року

№ 53 (19901)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Гроші у борг

Підготувала Надія ПРОЦКО.

«Мав невдалий досвід позичання грошей знайомому. Ох і довго він мені їх віддавав... Тепер знову просить, клянеться-божиться, що вчасно віддасть. Незручно не позичити їх йому, бо знаю, що кошти йому конче потрібні. Але як зробити, щоб увесь борг я отримав вчасно, адже до нотаріуса той категорично відмовляється йти?» — цікавиться Остап Маковецький з Івано-Франківщини.

НАЙЧАСТІШЕ гроші в борг дають під обіцянку повернути в певний термін, але якщо не зафіксувати момент передачі їх у борг, потім неможливо буде довести факт такої передачі. Цивільним кодексом України передбачено порядок надання та передачі коштів від однієї особи іншій фізичній особі. Особа, яка передає кошти в борг, іменується позикодавцем, а особа, яка отримує гроші в борг, — позичальником.

Якщо сума, яка надається в борг, перевищує у десять разів встановлений законом розмір не-оподатковуваного мінімуму доходів громадян, тобто понад 170 грн, то договір позики доцільно укладати в письмовій формі. Про це йдеться на сайті Мін’юсту.

Відповідно до ч. 2-ї статті 1047-ї Цивільного кодексу України, на підтвердження укладення договору позики та його умов може бути представлена розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми або визначеної кількості речей.

Позичальник власноручно пише розписку, що має містити таку інформацію:

назва документа — «Розписка»;

дата та місце складання розписки;

прізвище ім’я та по батькові позичальника, його паспортні дані та місце проживання (також місце фактичного проживання у разі, якщо місце реєстрації та місце проживання не збігаються);

прізвище ім’я та по батькові позикодавця, його місце проживання і паспортні дані;

точна сума і валюта (варто зазначити як цифрами, так і прописом, щоб унеможливити виправлення суми);

дата, коли борг має бути повернутий;

дата та місце складання розписки;

особистий підпис боржника;

прізвище ім’я та по батькові свідків (щонайменше двох), їх паспортні дані та місце проживання (у тому числі фактичного проживання), підписи.

Договір позики — це домовленість двох сторін, за якою одна з них (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти, а позичальник зобов’язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів.

Договір позики може укладатися як у простій письмовій формі, так і з нотаріальним посвідченням. Письмова форма договору позики має переваги, адже можна детально зазначити його умови: обов’язки сторін, порядок та терміни розрахунку тощо.

Якщо у договорі позики не зазначено дати, коли договір вступає в силу, то він вважається укладеним із моменту передачі грошей. Факт передачі грошей за договором можна підтвердити розпискою. Зберігати розписку чи договір потрібно до моменту повернення боргу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пошта підвищує ціни
Читати
У платіжках — додаткова графа
Читати
Iспити для держслужбовців
Читати
Заманюють за кордон
Читати
Не спроможні розрахуватися
Читати
Перевертні у формі
Читати
Ціни і тарифи — найбільша проблема
Читати
Зріс розмір аліментів
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове