Архів
Вівторок,
20 липня 2021 року

№ 53 (19901)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Влада і мораль

Показний патріотизм за наші гроші

Михайло ГУБАШ.

До 30-річчя Незалежності України як мінімум у 17 областях України планують установити найвищі прапори. На цей проєкт із державного та місцевих бюджетів можуть витратити 170,7 млн грн.

ПРО це повідомила експертна організація StateWatch із посиланням на відповіді обласних державних адміністрацій, систему ProZorro та повідомлення в локальних ЗМІ. Зокрема, експерти зазначили, що у січні цього року на селекторній нараді в Офісі президента під головуванням Кирила Тимошенка кожній ОДА було доручено забезпечити встановлення найбільшого в області державного прапора України до Дня Державного прапора з нагоди 30-річчя Незалежності України. Керівникам областей запропонували знайти кошти на цей проєкт у місцевих бюджетах чи залучити для цього спонсорів.

Найдорожче обійдеться встановлення стели з державною символікою у Харкові. На будівництво флагштока, а також відновлення елементів благоустрою території планують витратити 24,5 млн грн. Другий за вартістю прапор майорітиме у Броварах Київської області — 20,7 млн грн. Висота флагштока становитиме 72 м. Флагштоки заввишки 50 м зведуть у Вінницькій (15 млн грн) та у Житомирській (13,8 млн грн) областях. Натомість у Сумській, Тернопільській, Одеській та Херсонській ОДА повідомили, що встановлюватимуть найвищі прапори без залучення бюджетних коштів.

Незважаючи на те що 2018 року у м. Дніпрі вже було встановлено 72-метровий прапор, цьогоріч у Дніпропетровській області збираються звести ще один заввишки теж 72 метри у м. Кривому Розі, звідки родом Володимир Зеленський. Ось такий собі подарунок Главі держави за понад 8 млн грн.

І це в країні, де з бюджетом великі проблеми. Втім, «прапороносці» наших днів на це не зважають. Піар — їхнє все. Тим паче, що за нього не треба платити з власної кишені. Проте, з огляду на досвід «великого будівництва» та побудови автошляхів, закрадається сумнів, на що і куди підуть бюджетні кошти. Так, експерт із питань антикорупційної політики Центру політичних студій та аналітики Гліб Канєвський вважає, що «Офіс президента фактично дав місцевим чиновникам можливість освоювати бюджетні кошти на всілякі забаганки і прикривати все це патріотизмом».

Ну а якщо кошти будуть не бюджетні, а «спонсорські»? Хіба це не добре? Ні, дуже й дуже недобре. Тому що бізнесмен-благодійник рано чи пізно зажадає від чинуш якихось преференцій для себе. І йому навряд чи відмовлять (сподіваючись на наступну «доброчинність»). А це вже звичайнісінька корупція.

То що ж робити? Адже з державними прапорами свято якось веселіше, та й на душі тепліше. То ж чи не краще було б заохочувати людей вивішувати прапори до свята на своїх балконах і обійстях? На купівлю власного прапора багато громадян не пошкодує грошей, а от показуха, коли без дозволу залізли в кишені платників податків, викликає роздратування.

Ось тільки кілька коментарів, які залишили читачі аналогічного матеріалу про «найвищі прапори» на сайті «Української правди». Анатолій Анатолійович: «Піар за рахунок громадян України». Урченко Лариса: «В них немає грошей тільки на підвищення пенсій і зарплат для пересічних громадян». Оксана Амброзяк: «Бенкет під час чуми?». Олексій Поздняков: «10 млн на один флагшток… Дерибан бюджета триває». Євген Воїнов: «Чого тільки не збудуєш, щоб вкрасти грошей…». Іван Зубаха: «17 найвищих прапорів — це звичайна крадіжка бюджетних грошей». Андрій Осадчук: «170 млн грн наших же податків — на флагштоки. Немає куди гроші діти? Перед військовослужбовцями борг із зарплат величезний, підвищення пенсій відклали, а тут — флагштоки...».

Отакий він, глас народу. До якого в ОПУ дослухатися не хочуть. Адже їм, «слугам», своє робити: запровадити ринок землі, розпочавши пограбування українського народу, обкласти селян додатковими податками, які «стимулюватимуть» їх за безцінь продавати свої паї (скандальний законопроєкт 5600). Кайф!

Що ж до завершення «епохи бідності», то й тут «зелені» досягають неабияких «успіхів», запроваджуючи захмарні тарифи на комуналку й водночас скорочуючи житлові субсидії. З такими темпами вже скоро «епоха бідності» закінчиться й настане інша — епоха злиднів і зубожіння. Під патріотичними «найвищими» прапорами від ЗЕ-команди…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пошта підвищує ціни
Читати
У платіжках — додаткова графа
Читати
Iспити для держслужбовців
Читати
Заманюють за кордон
Читати
Не спроможні розрахуватися
Читати
Перевертні у формі
Читати
Ціни і тарифи — найбільша проблема
Читати
Зріс розмір аліментів
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове