Архів
Вівторок,
20 липня 2021 року

№ 53 (19901)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Iз логотипом ганьби

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

На околиці Запоріжжя, у Заводському районі, люди виявили справжню бомбу уповільненої дії, яка й становить екологічну загрозу для всього живого, зокрема здоров’я запоріжців. Ідеться про звалище на пустищі поблизу ПАТ «Запоріжметалоопторг».

ТЕРИТОРІЯ величезна, табуном коней гуляй! Комусь із недоброю рукою спало на думку звалити тут першу купу будівельного непотребу — ніхто ж не бачить! І пішло! Тепер на цьому звалищі чого лише нема — бита цегла, шматки бетону, старі двері та залишки віконниць, побутове сміття, а також небезпечні промислові залишки у вигляді люмінесцентних ламп, фарби, ганчір’я в мастилі.

Регіональний часопис «Индустриальное Запорожье», котрий оприлюднив таку інформацію, припускає, що про таке звалище знали на багатьох підприємствах промислового міста, адже тут навіч ознаки організованого вивезення відходів. Забруднювачі довкілля залишили тут навіть купи спецодягу з логотипами своїх підприємств, сміття після ремонту банківських відділень. Ні сорому, ні страху перед відповідальністю — чи це не цинізм?! Мабуть, упевнені у безкарності та й злочином таке не вважають.

Тим часом в обласному центрі видався надто дощовий червень, тому вода, щедро поливаючи всю цю гидоту, змивала хімічні залишки, які затим потрапляли в ґрунтові води. На просторах несанкціонованого звалища залишилися й купи напівспаленого непотребу, вочевидь, деякі спритники намагалися замести сліди й спалювали пластик та «погану хімію». І цим також дихало місто…

На звалище натрапили небайдужі запоріжці і почали бити на сполох — повідомили Заводській райдержадміністрації, постійній комісії з питань екології обласної ради. Там чиновники відреагували оперативно, побували на місці чималим загалом і вирішили найперше перекрити доступ усім, хто вже проторував дорогу з небезпечним вантажем на це місце. Працівники ГУ ДСНС зафіксували факт спричинення шкоди довкіллю і здоров’ю населення.

Виконувач обов’язків директора департаменту захисту довкілля ЗОДА Сергій Карпій вважає стихійні звалища системною проблемою для області. «Ми почали розробку регіонального плану поводження з відходами до 2030 року, — розповів чиновник. — Зокрема, хочемо врегулювати питання поводження з промисловим сміттям. Зараз у нас існує юридична колізія, коли підприємствам треба отримати спеціальний на це дозвіл, а Міндовкілля не розробило чіткого порядку його отримання. Відсутня сама форма цього документа. Соціально відповідальні підприємства самостійно провадять інвентаризацію та укладають договори щодо подальшої переробки чи переміщення відходів. А дехто, на жаль, вирішує цю проблему інакше: заощаджуючи свої кошти, викидає сміття на стихійних звалищах, завдаючи довкіллю непоправної шкоди».

Прикра констатація. Тобто якби не гримнуло, то й про «врегулювання питання» не йшлося б? Логічним наступним кроком за цієї ситуації було б встановлення осіб, причетних до такого факту, та відкриття кримінальних справ. Усі міські й обласні інстанції, котрі займалися розглядом ситуації, запевнили, що так і буде. Тим паче, що порушники й ганебні «автографи» залишили. А чи не «загубиться» ця справа у паперових нетрях, залишається покладатися на пильне око активістів, небайдужих запоріжців, які добре поінформовані про стан захворюваності містян, зокрема дітей, кількість смертей від онкологічних та інших небезпечних хвороб. Тож карати за злочини проти довкілля слід безжально та якомога суворіше, щоб не кортіло іншим перетворювати територію життя на мертву небезпечну зону.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пошта підвищує ціни
Читати
У платіжках — додаткова графа
Читати
Iспити для держслужбовців
Читати
Заманюють за кордон
Читати
Не спроможні розрахуватися
Читати
Перевертні у формі
Читати
Ціни і тарифи — найбільша проблема
Читати
Зріс розмір аліментів
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове