Архів
Вівторок,
20 липня 2021 року

№ 53 (19901)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  •  З літопису наших днів

Палиці в колеса

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

На фото автора: Тетяна Ледяєва показує скаргу, яку написала на неї голова Плисківської ТГ Марина Вірко.

У містечку Борзна розгорнулася суперечка за землю, в якій не гребують жорстокими прийомами з буремних 1990-х. Зокрема, скоєно напад на державну реєстраторку Тетяну Ледяєву, яка, до речі, є тіткою загиблого в Донецькому аеропорту десантника. Кількома тижнями раніше невідомі намагалися вдертися в будинок голови Борзнянської громади Лариси Осадчук.

«Треба нормальне рішення...»

НАПАД на Тетяну Ледяєву скоїли у ніч із 27-го на 28 травня, коли жінка пізнім вечором поверталася додому після святкування дня народження сестри.

— Додому я йшла сама звичною дорогою, — пригадує вона події тієї ночі. — Побачила під одним із дворів машину. Коли ж порівнялась із нею, відчинились пасажирські двері і мені отак із машини: «Таня?». Я кажу: «Таня!». Чоловік вийшов, зачинив двері і став навпроти мене. «Там у тебе заяви, так треба ж нормальне рішення», — сказав незнайомець.

Міцної статури, зростом 1,8 метра, коротко стрижений і в спортивному костюмі. Тетяна не злякалась і відповіла: «Які заяви? Ніч надворі!». «Люди хвилюються. Треба нормальне рішення, — повторив той. — А щоб доходчиво було...» І тут Тетяна дістала удар в обличчя і знепритомніла. Коли прийшла до тями, навколо вже не було нікого. З перенісся юшила кров… Пізніше, вже в поліції, з’ясувалося, що нападників було двоє: один сидів за кермом, другий бив.

За словами Тетяни Ледяєвої, спочатку правоохоронці не поспішали вносити заяву про напад на неї до Єдиного реєстру досудових рішень. Тільки після того, як її подруга-адвокатка зателефонувала на «гарячу лінію», усе виправили. Дещо згодом постраждалій дали направлення до експерта. «Ніхто мене не опитував, дали направлення до експерта, — каже реєстраторка. — Зняли побої, звичайно, вони вже тоді були не такі, як одразу. В картці написали «струс мозку» і поставили знак питання».

Хотіли залякати

ЖІНКА пов’язує цей напад із професійною діяльністю. «Неприємності почалися за тиждень до цього, — пригадує вона. — 19-го травня я внесла в реєстр заяви ТОВ «Плиски-Агро». Вони стосувалися оренди невитребуваних паїв, за які підприємство воює з керівництвом Плисківської громади».

Як пояснила Тетяна Ледяєва, 2013 року тодішня Борзнянська райдержадміністрація передала в оренду «Плискам-Агро» невитребувані паї терміном на 10 років. Механізму реєстрації на той час не було, тож аграрії просто згідно з договором обробляли землю і сплачували податки. 2016-го підприємство звернулося до РДА, щоб уточнити список, бо деякі паї люди витребували. РДА видає розпорядження і пише новий договір, хоча повинна була укласти додаткову угоду до існуючого. Через це тодішні реєстратори технічно неправильно провели процедуру: вийшло, що строк оренди не 10 років, як було зазначено, а сім.

— І от голова Плисківської ТГ Марина Вірко вирішила, що оренда закінчилась, а «Плиски-Агро» прийшли до нас із тим, щоб упорядкували реєстрацію, — пояснює Тетяна Ледяєва.

Того ж дня до неї телефонує голова Плисківської громади Марина Вірко. «Вона говорила зі мною на підвищених тонах, — каже пані Тетяна. — «Ви там уже нахазяйнували. Допомагаєте «Плискам-Агро» займатись рейдерством…» Мені телефонувала голова Борзнянської громади Лариса Осадчук і питала, що у мене не так із Вірко. Я розповіла і підтвердила: ми діємо в межах правового поля».

Напад на реєстратора — не єдиний подібний випадок у Борзні. Кількома тижнями раніше невідомі намагалися проникнути в житло Лариси Осадчук. «З цього приводу я написала заяву в поліцію. Я думаю, що лізли не по гроші чи статки, бо якби справді хотіли нас обікрасти, то вже давно б це зробили, — коментує жінка. — Лізли або налякати, або й… Це сталося напередодні засідання земельної комісії, на якій мали розглядатися спірні питання».

До Лариси Осадчук також телефонувала Марина Вірко: «Подзвонила мені, мовляв, реєстраторка вчиняє незаконні дії, готуйтесь до проблем. Я їй сказала: «Добре. Якщо це підтвердять компетентні органи, то вона буде покарана». У мене немає до реєстраторки жодних питань і ніколи не виникало. Наші працівники — це професіонали, до яких їдуть з усього колишнього Борзнянського району, вони наповнюють наш бюджет. Марина Олександрівна сказала, що у неї працює купа юристів і що вона поскаржиться на мене народному депутату. Не розумію, до чого тут я і нардеп. Для перевірки реєстраторів існують відповідні органи».

«Узаконене рейдерство»

НЕВИТРЕБУВАНІ паї, про які йдеться, — це не мало не багато, а майже 200 га. Незважаючи на те що договір на їх оренду в ТОВ «Плиски-Агро» діє до 2023 року, 27 травня сесія Плисківської сільради своїм рішенням передала ці землі чоловіку секретарки сільради і за сумісництвом голові земельної комісії фермеру Миколі Ілляшенку. Співзасновник ТОВ «Плиски-Агро» Валерій Новицький називає дії голови громади та депутатів не інакше, як рейдерством.

Валерій Новицький упевнений, що закон на його боці, і готовий доводити це в суді. «Нинішнє керівництво ОТГ постійно встромляє нам палиці в колеса. Наразі нам немає чого оскаржувати, бо немає рішення реєстратора, — каже чоловік. — Як тільки воно буде, звернемося до суду. Але нам у сільраді вже сказали, що Ілляшенко отримає землі, які ми офіційно обробляємо».

Таке рішення має щонайменше дивний вигляд, адже «Плиски-Агро» — найбільший платник податків у громаді і дає найвищий відсоток за оренду комунальної землі. «Пересічно наше господарство платить 2500 гривень за один гектар. У фермера Ілляшенка ця сума удвічі менша — всього 1200 гривень», — обурюється Валерій Новицький.

За його словами, найцікавіше те, що вже є судове рішення з іншої справи, яким установлено, що договір діє до 2023 року. Директор підприємства Валентин Бідний каже: це не вперше в них намагаються відібрати урожай. Подібна ситуація була 2017-го. Тоді суд став на бік аграріїв. «Ми будемо захищати кожен вирощений нами колосок. Хто не сіяв — тому й не жати!» — наголошує чоловік.

Керівництву громади байдуже

ЗВ’ЯЗАТИСЯ з головою Плисківської сільради Мариною Вірко нам не вдалося, тож публікуємо її допис на сторінці в соцмережі: «Щодо цих земель договори оренди вже достатньо давно закінчились, однак «чесні» агробізнесмени продовжували тихенько користуватись… імовірно, розраховуючи на те, що громада про це не дізнається. Проте недарма ми активно проводимо інвентаризацію земель громади, і цей факт був, зрозуміло, виявлений та задокументований, а матеріали передані до органів Національної поліції. Маючи інформацію про спроби цього підприємства через лояльного державного реєстратора у м. Борзні внести неправомірні зміни щодо строку дії договорів оренди вищевказаних земель до Держреєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, нами також повідомлено про ці факти Департамент нотаріату та державної реєстрації. Розраховуємо на оперативну перевірку і у випадку підтвердження наявності порушень — блокування подальшого доступу правопорушника до Державного реєстру речових прав. Анархії більше не буде, і земельна афера не пройде».

Як бачимо, пані головиха вкотре обізвала найбільших платників податків «аферистами». На що останні зробили офіційну заяву про наміри перереєструвати підприємство: «Ми довго чекали і сподівались, що управління ТГ і депутатський корпус урешті-решт наберуться здорового глузду і почнуть не лише декларувати правильні речі, а й утілювати їх у життя. Остання сесія поставила крапку на цих очікуваннях! Так відверто, цинічно і нахабно майже 150 працівників підприємства, які протягом 15 років приносили в громаду податки зі своєї зарплати, що сягнули у 2020 році майже 3 мільйони гривень, ще ніхто і ніколи не ганьбив!

Тому керівництвом підприємства прийняте рішення провести ряд дуже непопулярних, але вимушених дій, одна з яких — перереєстрація в іншу громаду, де вклад наших працівників оцінять гідніше! Це вже зробили більшість підприємств, які працювали у громаді… Інтереси орендодавців від цього не постраждають, договірні відносини залишаються в силі, але підтримувати офіційні стосунки з управлінням «рейдерської ТГ» вважаємо для себе неприйнятним!».

Звісно, коли «Плиски-Агро» підуть із Плисок, то й податки, які вони сплачували, перейдуть іншій громаді. Але керівництво це, очевидно, не турбує.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пошта підвищує ціни
Читати
У платіжках — додаткова графа
Читати
Iспити для держслужбовців
Читати
Заманюють за кордон
Читати
Не спроможні розрахуватися
Читати
Перевертні у формі
Читати
Ціни і тарифи — найбільша проблема
Читати
Зріс розмір аліментів
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове