Архів
Вівторок,
20 липня 2021 року

№ 53 (19901)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Уряд працює, депутати відпочиватимуть

Марина ТІШКОВА.

От і завершилася п’ята сесія Верховної Ради дев’ятого скликання. Цей тиждень, за розкладом, депутати ще працюватимуть із виборцями, а далі — «літні канікули» до вересня. Загалом за два останні пленарні дні розглянуто пів сотні проєктів законів та постанов, ухвалено 22 закони.

ПАРЛАМЕНТ попрацював над законопроєктами різної тематики: так би мовити, намагалися вскочити в останній вагон. Зокрема, внесено зміни в механізм формування мережі ліцеїв. Скасовано норму, за якою такі заклади освіти могли створювати лише міськради в містах із населенням не менше 50 тисяч осіб. Тобто тепер ліцеї можуть з’явитися і в маленьких містечках. Також опорним закладам освіти дали право давати не лише початкову і базову середню освіту, а й профільну середню.

В. Зеленський із «мироносця» поступово перетворюється на «яструба» (принаймні, очевидно, хоче таким здаватися): ухвалено закон його ініціативи «Про національний спротив» та відповідно до нього збільшено чисельність військових на 11 тисяч: 10 тис. — для військ територіальної оборони (які виводяться зі складу сухопутних військ ЗСУ) і 1 тис. — для Сил спеціальних операцій.

У п’ятницю під час останньої сесії «Години запитань до уряду» про діяльність впродовж першої половини року поінформував Прем’єр Д. Шмигаль. Почав посадовець із боротьби з коронавірусом. Головними «опорами» у цьому визначені підготовлена медична система та вакцинація. Д. Шмигаль закликав усіх українців «колотися»: «якісних та безпечних» вакцин достатньо. Триває переобладнання медичних закладів, а забезпечення киснем ліжкового фонду становить 95%. Роботу медиків регулярно оплачують: за січень — травень загальна сума надбавок до 300% сягнула 3,4 мільярда гривень. Словом, хворійте, люди, на здоров’я.

Також проведено індексацію пенсій, підвищено прожитковий мінімум, запроваджено доплати пенсіонерам старше 80 років. Субсидії, каже Д. Шмигаль, теж уже виплачуються за графіком (хоча спостерігалася певна заборгованість щодо цього питання). Стосовно тарифів на газ, і тут упоралися: ціна на газ у Європі нині становить понад 450 дол. за кубометр, і якби не дії влади, то українці змушені були б платити по 13-15 грн (утім, клієнти, наприклад, «Лубнигазу» платять за місячним тарифом на липень 12,49 грн…). Щодо високої вартості опалення та гарячої води Д. Шмигаль порадив скаржитися місцевій владі, яка за це відповідає. Ринок землі — ще одне «досягнення» — працює не покладаючи рук: станом на 15 липня було укладено 774 угоди. Як колись жартували, спасибі партії за це.

У п’ятницю країна отримала нового міністра внутрішніх справ — ним став уже колишній голова парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності, «слуга» Денис Монастирський. У нового чільника відомства немає досвіду роботи в правоохоронних структурах. Після закінчення юридичного факультету Хмельницького університету управління та права Д. Монастирський викладав у цьому ж навчальному закладі. Потім був помічником-консультантом на громадських засадах народного депутата Антона Геращенка (нинішній заступник голови МВС), затим — експертом із питань реформування правоохоронної та судової систем в аналітичному центрі «Український інститут майбутнього».

Під час завершення сесії Голова ВР Д. Разумков був небагатослівний. Просто оголосив про її закриття та всім подякував, не підбиваючи коротко підсумків. За нього, очевидно, це зроблять експерти.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Пошта підвищує ціни
Читати
У платіжках — додаткова графа
Читати
Iспити для держслужбовців
Читати
Заманюють за кордон
Читати
Не спроможні розрахуватися
Читати
Перевертні у формі
Читати
Ціни і тарифи — найбільша проблема
Читати
Зріс розмір аліментів
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове