Архів
Вівторок,
20 липня 2021 року

№ 53 (19901)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Версія для друку          До списку статтей

Ялова корова — що це означає

ЯВИЩЕ яловості характеризується тим, що тварина протягом одного сезону не дає потомства, тобто період, коли відбувалося запліднення, був неплодотворним. Яловою корову називають ще й тоді, коли у неї не настає стерильність протягом трьох місяців після отелення. Фактично цей час охоплює період: після закінчення трьох місяців після отелення і місяць після того, як настав період злучки.

Безпліддя, або стан яловості, у молодих і вже дорослих особин можна легко виявити при дослідженні гінекологічної сфери тварини. Також на те, що корова ялова, вказує її поведінка: один з першочергових показників — відсутність бажання до осіменіння.

Причини яловості дуже різноманітні й про них необхідно знати, адже корівка може втратити здатність до розмноження зовсім, тобто проявиться повне безпліддя, тому дуже важливою є профілактика цього явища. Найпоширеніші причини яловості — неправильний раціон харчування або якщо телиця недоїдає. Такі причини класифікують як аліментарні.

Неповноцінне харчування характерне для зимового періоду, адже тварина їсть сухе сіно, силос і, якщо перепаде, то жом, а це все позначається на обміні речовин, і, як наслідок, корова втрачає вагу, її молоко псується, знижується здатність організму до виношування потомства. Тому, якщо господар хоче отримати приплід у весняний період, йому варто підготувати корову до запліднення.

Недоїдання призводить також до запальних процесів у гінекологічній сфері, відсутності періоду овуляції у корови, затримці посліду, суттєвих негативних змін у роботі ендокринної та нервової систем, атрофії яєчників, збоїв у статевих циклах.

Особливо погано, коли худоба недоїдає або в неї неправильний раціон у період після отелення і під час стерильності.

Перше, що слід зробити, аби корова прийшла в норму і знову почала давати потомство, — відвести її на діагностику, щоб вивчити основні причини такого стану. Для цього необхідно зробити аналіз сечі, крові й решту необхідних досліджень: вони допоможуть з’ясувати, яка симптоматика яловості (безпліддя) корови. Тут без фахового спеціаліста не обійтися.

Варто також проаналізувати умови догляду за корівкою. Тваринний організм — складна система, і якщо йому не було забезпечено належного догляду, це потрібно виправити, вживши всіх відповідних заходів.

В разі, коли ялова корова має серйозні проблеми, які даються взнаки гінекологічними порушеннями, то сподіватися на розв’язання проблеми марно.

Якщо ж основна причина полягає в неправильній годівлі й поганому догляді за корівкою, то їх необхідно налагодити. Варто переглянути раціон. Період відновлення може тривати від 2 до 4 місяців.

Фізіологічні, а також проблеми психологічного характеру вирішують виключно під суворим ветеринарним супроводом.

Якщо спостерігаються постійні густі виділення, потрібно звернутися по допомогу до фахівця, щоб дослідив статевий орган: цілком імовірно, що в організмі тварини почався запальний процес, що потребує спеціалізованого лікування із застосуванням певних препаратів.

Дуже важливо, щоб корова мала добре організований день, щоб вона одержувала все необхідне для нормального розвитку і самопочуття.

Хворобі ліпше запобігти, ніж потім її лікувати. Профілактика дає гарантію, що тварина буде здоровою і здатною до репродукції.

Актуальним є питання: чи можна роздоїти ялову корову і чи дає взагалі така корова молоко?

Відповідь проста: молоко у ялової корови є і роздоїти її можна, але процес має свої тонкощі й особливості. Початок роздоювання тварини не має припадати на холодну пору року, адже для цього періоду характерне виснаження худоби через брак вітамінів і корисних мінералів. Щоб мати молоко, спершу слід дати корівці невеликий відпочинок. При цьому необхідно уважно відстежувати будь-які зміни у паховій зоні: якщо починається запалення, необхідно звернутися до фахівця. Для того, аби не допустити розвитку цілковитої яловості, в раціоні годувальниці мають бути макуха, коренеплоди, шріт, бульбоплоди, патока, в яку додають вітаміни, фосфор, кальцій тощо.

Версія для друку          До списку статтей

ВИРОЩУЮЧИ капусту, іноді створюється враження, що шкідники цієї культури майже непоборні. Проте це не так. І відмовлятися від вирощування традиційного овоча не варто. А ось що варто, так це знати ворога «в обличчя». І вивчити чи принаймні зробити вирізки з газети про сучасні засоби захисту, котрі з високим відсотком імовірності позбавлять капустяну грядку «кровосісів». У матеріалі майбутнього куточка ви знайдете конкретику: назви ворогів білокачанки з характерними ознаками ушкоджень та способи боротьби з ними.

Здавалося б, що може бути простішим за ясла для корови? Було б що покласти в них, зауважить дехто, а куди саме класти, діло десяте. Однак це не так. Адже корми різні — сухі й рідкі, і худоба поїдає їх по-різному. А господареві, щоб не мати проблем із захворюваннями годувальниць, потрібно вчасно і щоб це не становило зайвих труднощів, обслуговувати годівниці й напувалки. Тож поговоримо про ємності для сіна, концентратів та вологих мішанок і які ясла можна зробити своїми руками.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове